Препъни камък на днешните дебати по Бюджет 2024 се оказа предложение, което задължава правителството да гарантира проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на националната детска болница. За целта няма отделен финансов ресурс в Бюджет 2024, тъй като парите вече са разпределени.

В отделна разпоредба от държавния бюджет, който депутатите гласуват на второ четене, бе записано Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, да организира възлагането на проектиране за изграждането на Национална многопрофилна детска болница в София, след създаване на необходимите условия и предпоставки за това, се записа 

Предложението за текста е на Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Венко Сабрутев.

"Когато свърши общественото обсъждане и се установят вещните права, тогава може да тръгне и проектирането", обясни министърът на финансите Асен Василев.

"БСП ще предложи създаването на временна комисия към Народното събрание, която да следи строителството, трябва да сме сигурни, че процесът върви гладко", заяви Иван Ченчев.

"С включването на тази разпоредба държавата се ангажира твърдо с изграждането на болницата поетапно и докрай", обясни председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. И разясни, че правният субект, който се е ангажирал да осигури терена, е организационен комитет към министъра на здравеопазването, в който са неправителствени организации и самото министерство.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов уточни, че към настоящия момент има терен за болницата, който е ясен и консенсусен - в Горна баня: 

"Проведена е обществена поръчка, свързана със събарянето на сградите, които са там. След това трябва да се обяви процедура за проектиране на новата детска болница, след това се обявява и обществена поръчка за изграждане и строителство. Не го виждам да стане по-рано от 4-5 години".

Той съобщи, цитиран от БТА, че ще бъде предложен проект на решение, с който министърът на здравеопазването да бъде задължен да направи одит на всичко, свършено до момента по темата.

Васил Пандов от "Продължаваме промяната-Демократична България" добави, че парите за изграждането на болницата са осигурени и налични в Здравната инвестиционната компания. По думите му към настоящия момент там има на разположение близо 90 млн. лв.

Размяна на реплики и закани възникна между Йордан Цонев от ДПС и председателя на "Възраждане" - Костадин Костадинов. Ето част от дебата:

Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия, ПГ на ДПС: "Текстът, който предизвика дебата - причината за него е ДПС и председателя на парламентарната група г-н Пеевски. Той поиска - лично той, да има гаранции държавни, че този процес ще се движи бързо. Това не ви ли харесва? И на мен много работи не ми харесват, ама съм длъжен да ги търпя. Е, ние много не търпим - видяхте. Ако имате нещо да ми кажете (обръща се към "Възраждане" - б.а.), заповядайте. Ако не - аз ще дойда при вас да ми го кажете".

Костадин Костадинов, председател на "Възраждане": "Ами ела, бе!".

Йордан Цонев: "Ние никога не отказваме такова нещо - каквото и да е - спор, бой...каквото и да е".

Цончо Ганев, "Възраждане": "На първо четене това определение го нямаше, защото ПП-ДБ подминаха детската болница. Осъзнават ли колко са жалки, че трябва лицето Пеевски да го вкара вместо тях. Жалки сте! Оставка!".

Васил Пандов, ПГ на ПП-ДБ: "Темата за детската болница започна в дебат, който определени колеги се опитват, може би, да извлекат някакъв политически дивидент от това. Но въпросът е, че, когато говорим за детската болница, да използваме определения като "жалки", ми е най-малкото неуместно заради темата, заради която говорим".

Анрдей Чорбанов, ПГ на ИТН: "В никакъв случай не искам темата да бъде политизирана. Детска болница трябва да има. Нас това ни притеснява в момента, че гласувайки бюджета, давайки парите, това дава ли гаранции, че ще се случи нещо отново, след като не държавата го организира, а НПО-та? Дали това е нормално? Дали е нормално да говорим за 4 - 5години?"

Атанас Зафиров, ПГ на "БСП за България": "Разбира се, че се харчат много пари за заплати. Става въпрос за съществуващата Организационна структура на дружеството - "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД. Това е мястото, където се харчат многото милиони и където явно ще продължат да харчат милиони без никакъв резултат".

Асен Василев, министър на финансите: "Благодаря за пламенното изказване, г-н Зафиров. Пари няма предвидени в бюджета, защото те са дадени в предишни бюджети. Това, което което тук се слага в този текст, не раздава пари. Този текст казва, че най-накрая тази работа трябва да се свърши, за да могат да бъдат дадени допълнителни средства по самото изграждане, освен тези, които са дадени за проектиране".

Костадин Ангелов, председател на здравна комисия, ПГ на ГЕРБ-СДС: "В момента се входира в деловодството на Народното събрание решение, което е подписано от политическите лидери, с което здравният министър да направи одит на всичко, което е свършено до момента и да го представи на Народното събрание и да представи план за ускорено изграждане на детската болница и всеки месец да докладва пред комисията по здравеопазване, респективно - пред НС.