Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков подписа заповед за учредяване на Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

За председател на Обществения съвет е определен проф. Иван Литвиненко, председател и на Българската педиатрична асоциация.

Снимка: You Tube

Членове на съвета стават проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология към Националната кардиологична болница; доц. Боряна Аврамова, началник на Клиниката по детска клинична хематология към УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"; д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"; Марина Гинева, председател на Съвета на директорите на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"; Надежда Цекулова, здравен журналист и активист в НГИ "За истинска детска болница"; Мария Брестничка, представител на "Национална мрежа за децата"; Надежда Рангелова-Бояджиева, председател на Фондация "За доброто"; Весела Банова, създател на Сдружение "Дете и пространство" и Ани Стоянова, майка на 15-годишната Даная

Снимка: Facebook/Ани Стоянова

Съветът ще осъществява консултативни функции и взаимодействие между Министерството на здравеопазването, "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД и обществеността с цел гарантиране на публичност и прозрачност на цялостния процес по изграждане на Национална детска болница. Редовните заседания на Обществения съвет ще се провеждат въз основа на приет от Съвета шестмесечен график, не по-малко от веднъж месечно.

Проектът за изграждане на детска болница в "Горна баня" никога не е бил спиран, каза миналата седмица след заседанието на Министерския съвет министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков. Той обясни, че в детайли се е запознал с всичко, извършено по проекта до момента. В края май беше разписана и заповедта за одобряване на подробния устройствен план за бъдещата детска болница. Теренът е около 40 декара в район "Овча купел", квартал "Горна Баня". Намира се до ортопедичната болница.