Майката на 15-годишната Даная, която дари органите на изпадналата си в мозъчна смърт дъщеря и спаси няколко живота, призова за спешното изграждане на детска болница. Ани Стоянова показа в профила си в социалните мрежи билборд в центъра на София, който е част от кампанията за строителството на модерно педиатрично лечебно заведение.

Ученичката от София, която страдаше от тромбоцитопения - състояние, при което броят на кръвните клетки, участващи в кръвосъсирването, е силно занижен, почина в началото на май. Тя бе приета в реанимацията на "Пирогов" с кръвоизлив и оток на мозъка, предизвикани заради заболяването й и след лек удар по главата. Въпреки усилията на лекарите и извършената операция, Даная изпадна в мозъчна смърт.

Родителите й обаче решиха, въпреки огромната мъка, да дарят органите й и да спасят други болни. На 17 юни в църквата "Свети Иван Рилски" в Кресна бе отслужена заупокойна молитва за 40 ден от тръгването на Даная от този свят. 

"Помните ли Даная? Минаха 40 дни, а аз не спирам да си задавам въпроси. Един от тях е: "Ако имахме истинска детска болница, дали тя щеше да е още тук?" Все си мисля, че може би...ДА! Или поне шансът и щеше да е в пъти по-голям. Никога няма да разбера! Трябва ни истинска детска болница! Бързо...даже веднага!  Срамно е, безумно е! Децата ни умират, защото не получават това, което заслужават и лично аз вече няма да мълча", написа почернената й майка във Фейсбук. 

Ани Стоянова допълни, че мечтае да дойде ден, в който родителите да могат да водят децата си на лекар и да знаят, че са в сигурни ръце.

"В момента не е така. Това да обикаляш болници из града, че дори из цяла България в търсене на точните хора е убийствено. Да просиш пари, за да заминеш в чужбина, само, за да може детето ти да има шанс...Нещо трябва да се промени и то кардинално", категорична е майката.

Снимка: Facebook/Ани Стоянова