Лидерът на "Атака" Волен Сидеров потвърди официално, че влиза в битката за кмет на София. Това стана по време на протеста пред Съдебната палата, организиран от партията срещу освобождаването на австралиеца Джок Полфрийман от съдия Калин Калпакчиев.

"Известни сме като партия, която участва в митинги. Вчера изразихме възмущението си срещу съдия Калпакчиев. Той е освободил един убиец с неплатено обезщетение от 400 000 лв. Очевидно има нарушение. Калпакчиев трябва да бъде санкциониран. Съдиите не са недосегаеми, както и прокурорите", заяви в ефира на "Здравей, България" Сидеров.

В ефира на предаването той коментира и съкратено съдебното производство, което беше гласувано в сряда на първо четене.

"По-добрият вариант е съкратеното съдебно следствие да отпадне при тежки престъпления. При втория предложен вариант, в който съдията трябва да прецени дали да даде максимална присъда, или да я съкрати, опираме до неговото субективно мнение. Юридическото лице може да се поддаде на внушение, на корупция. Няма данни, които да показват, че Полфрийман се е поправил. Напротив, от затворническата управа казват, че неговото поведение не е било подходящо за предсрочно освобождаване. Въпреки това съдия Калпакчиев взима такова решение. Имаме институционално разминаване", смята Волен Сидеров.

Сидеров изказа мнение и по въпроса с шпионския скандал.

"Трябва ясно да се дeфинира какво означава шпионаж и какво услуга на друга държава. България си е сменяла геополитическото влияние доста пъти. Бяхме съюзници на хитлеристка Германия, а след това на Съветска Русия. Сега сме на САЩ", коментира Сидеров.

Кандидатът за кмет на София коментира и настоящия местен вот.

"Не съм съгласен с някои предложения на Фандъкова. Ако стана кмет на София, ще спра гей парадите. Тя ги толерираше, даже позволи това шествие да мине през центъра на София. Ще премахна и "тормоза с паяка". Синята и зелената зона ще бъдат преразгледани. Транспортът ще бъде безплатен за пенсионери, инвалиди и ученици. Сметките за парно на пенсионери и многодетни семейства също ще бъдат намалени", категоричен бе Волен Сидеров.

Той заяви, че ако застане на кметския пост, ще направи ревизия на софийския бюджет и ще постави на първо място крайните квартали.