Министерството на отбраната не е продавало и/или предоставяло на държави на НАТО самолети Су-25, предназначени за Украйна. Това заявиха от МО до медиите по повод информация в "Блумбърг", че България е продала 14 щурмови самолета съветско производство Су-25 на страни-членки на НАТО, които са ги предали на Украйна.

Новинарската агенция "Блумбърг" публикува разбивка на основните оръжейни системи, които Украйна е получила. Тя е направена въз основа на данни от "Орикс", нидерландски уебсайт за анализи в сферата на отбраната, ползващ отворени данни, и на официално оповестена информация от съюзниците на Украйна. Числата са приблизителни и не могат да бъдат удостоверени по независим начин. Те могат да включват оръжия, които са обещани, но не са доставени, както и оръжия, които са били доставени, но чиято доставка не е била публично оповестена, отбелязва "Блумбърг". В списъка на агенцията се споменават 14 щурмови самолета руско производство Су-25, които държави членки на НАТО са закупили от България и които са били доставени на Украйна.

Това, което винаги съм казвал, че тежко въоръжение от рода на зенитно-ракетни комплекси, предоставяне на самолети и т.н. ние нямаме възможност да предоставяме, докато не намерим заместващи платформи, обясни миналия четвъртък служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и добави, че към този момент такива заместващи платформи все още няма.

Служебният външен министър Николай Милков по-рано днес също заяви, че няма информация, България да е продала Су-25.

В отговор на въпрос относно информацията на "Блумбърг", председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че това е абсолютно несериозно, това са самолети.

"При условие, че имаме малко повече от 25 летящи самолета от всякакъв тип, не говорим само за изтребителите МиГ-29, ако трябваше да отговаря това нещо на истината, нали се сещате, че това трябваше да е извършено в някаква изключително грандиозна тайна конспирация, каквато в нашата държава не е възможно да се случи. Така че определено тази новина не отговаря на истината", каза той.

Преди две години България ремонтира 8 щурмови самолета СУ-25, един от които изгуби при тренировъчен инцидент. В окончателното решение на 48-ото Народно събрание от декември не е записано, че страната ни ще предоставя изтребители и тежка техника, а само леко стрелково оръжие и боеприпаси. А предоставянето на последваща помощ на украинската страна се извършва с допълнителни споразумения, които подлежат на ратификация от българския парламент. Така че крайното решение е на законодателния орган. 

Темата за предоставяне на бронетанкова техника и за зенитно-ракетни комплекси е била обсъдена и при посещението на министъра на отбраната в Украйна миналата година. Въпреки настояванията политическото ръководство на армията и президентството са изключили подобни варианти с аргумента, че България няма заместващи платформи, с които да изпълнява и задълженията си по Конституция.