Каквото и оръжие да предоставим, не сме ощетили българската армия, не сме компрометирали способностите й, посочи в предаването "120 минути" по bTV служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

През седмицата Министерството на отбраната (МО) внесе в Министерския съвет предложение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна и принос на България към мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна. Решението на кабинета вече е внесено в Народното събрание.

"Първо трябва да бъде осигурена българската армия, осигурили сме мирновременните формирования, военновременните формирования, предвидили сме попълване на загуби, резервни части и чак тогава това, което остава, сме го коментирали с украинската страна", обясни министърът на отбраната.

Според него това, което изпращаме, е в топ 3 на Украйна като искано от нас въоръжение. Той уточни, че зенитно ракетни системи, както и самолети МиГ -29 и Су - 25 не изпращаме. Всичко е съгласувано с колегите от украинска страна, мисля че колегите от Украйна ще останат доволни, добави той и уточни, че оръжията, които изпращаме, са за сухопътни войски основно.

За придобиването на новите изтребители F-16C/D Block 70 министърът на отбраната каза, че първите два самолета по първия договор ще бъдат готови през първото тримесечие на 2025 г. Останалите ще дойдат през третото тримесечие на 2025 г. Възможно е и по-рано да бъдат подготвени самолетите, имаме такива индикации, че ще бъдат готови през лятото на 2024 г. , но информацията още не е потвърдена, добави той. За тях трябва да бъдат обучени около 14 пилота. Ще ни бъде доста проблемно, да не кажа невъзможно, през 2025 г. да носим бойно дежурство, отбеляза Димитър Стоянов.

По темата за Шенген той каза, че България е изпълнила всички технически изисквания и това не е от сега.

"Не може във всеки един момент да се поставят допълнителни критерии, ако е така, би следвало с този аршин да бъдат измерени всички страни, не само България", коментира министърът на отбраната. България е изпълнила критериите и трябва да бъде част от Шенгенското пространство, заяви той.