"Няма нужда въоръжените ни сили да бъдат привеждани в повишена готовност заради ситуацията между Иран и Израел". Това уверява служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР. Миналата нощ Техеран насочи повече от 200 дрона и ракети срещу еврейската държава.

"Следим ситуацията 24 часа преди началото на удара, по време на удара и имаме информация за резултатите от удара", каза още той. 

"Докладвах на премиера Димитър Главчев, че няма военна заплаха за територията на България. Не се налага въоръжените сили да бъдат приведени в някаква повишена степен на готовност".

"Нека гражданите да живеят спокойно, да се трудят спокойно, до почиват спокойно. Следим ситуацията 24 часа преди началото на удара, по време на удара и имаме информация за резултатите от удара", каза министърът.

Той се надява, че израелското правителство ще бъде мъдро и няма да се стигне до ескалация между Иран и Израел. 

Запрянов обясни, че България има планове за действие при евентуална ескалация.

"Не се налага да вземем някакви специални мерки. Същата е ситуацията и за НАТО. ПВО системите работят в планов режим", добави той.

Запрянов съобщи, че от утре войските ще провеждат планова подготовка така, както е планирано.

Заради ситуацията в Близкия изток рано тази сутрин служебният министър-председател Димитър Главчев свика работно съвещание с участието на служебните министри на отбраната Атанас Запрянов и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, заместник-министъра на външните работи Мария Димитрова, началника на отбраната Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност. Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, е докладвано на служебния премиер.