Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщиха от Министерския съвет (МС) след въздушната атака на Иран срещу Израел. Заради ситуацията в Близкия изток рано тази сутрин служебният министър-председател Димитър Главчев свика работно съвещание с участието на служебните министри на отбраната Атанас Запрянов и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, заместник-министъра на външните работи Мария Димитрова, началника на отбраната Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност.

"Нашата основна задача е да запазим живота и здравето на българските граждани в региона", заяви служебният премиер Главчев. До момента в Министерството на външните работи няма постъпили искания за евакуация. На този етап не се налага и свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет, се посочва още в съобщение на правителствената пресслужба.

Държавният глава Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия Изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на президента. "Всички страни в региона следва да се въздържат от по-нататъшна употреба на сила", се казва в съобщението.

Държавният глава е в постоянен контакт с българското правителство и службите за сигурност за гарантиране на живота и сигурността на българските граждани в Близкия изток и при необходимост за тяхната евакуация от региона, информират още от прессекретариата на президента.

Правителството на България следи внимателно развитието на ситуацията и е готово да предприеме необходимите действия за защита и гарантиране сигурността на българските граждани в региона, посочиха в своя позиция в социалната мрежа "Екс" от Министерство на външните работи. България е силно обезпокоена от неприемливата иранска атака срещу Израел. Това е безпрецедентна ескалация, която създава сериозна заплаха за регионалната сигурност, се казва в позицията.

Категорично осъждам неприемливата въздушна атака на Иран срещу Израел, написа във фейсбук профила си служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. "Необходима е незабавна деескалация в Близкия Изток и установяване на траен мир", отбеляза той.

"Осъждам остро дръзкото нападение с ракети и дронове, което Иран предприе спрямо Израел тази нощ", коментира в профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Смятаме атаката за безотговорна и неоправдана, опасна за мира и сигурността в целия регион, се посочва в позиция на "Продължаваме Промяната" до медиите.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов наблюдаваме двойни стандарти във външната политика на България. Според него израелската атака срещу иранското посолството в Дамаск е "подмината с мълчание", а отговорът на Иран към Израел е бил "незабавно осъден от МВнР".

От името на "Има такъв народ" (ИТН) и лично от свое име изказвам пълната си подкрепа и съчувствие към нашите приятели в Израел. "Няма нужда да им пожелавам сила, защото историята е показала, че те я имат в огромно количество". Това написа във фейсбук профила си лидерът на ИТН Слави Трифонов и отбеляза, че Израел е част от европейската цивилизация и европейската култура, а държавата на аятоласите не е. Аятоласите отдавна управляват тази, иначе толкова прекрасна и богата, държава и това, което се случи снощи, беше съвсем логично, отбелязва Трифонов.

"Нападението на Иран над Израел снощи е абсолютното доказателство, че ислямският фундаментализъм и неговият режим в Иран нямат никакво място в съвременния свят, в който живеем", смята Трифонов. В поста си той коментира и това, че "ако някой си мисли, че може да се преговаря с радикалния ислям, е или наивник, или невежа".

Тази нощ Израел съобщи, че Иран е насочил над 300 дрона и ракети срещу неговата територия и поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с атаката. Иран каза, че нападението е в отговор на удара срещу неговото консулство в Дамаск, който бе нанесен на 1 април и при който загинаха висши ирански военни.

Заради напрежението в района бяха отменени и полети от София до градове в Близкия изток.