Над 350 военнослужещи от България, Хърватия и Австрия ще участват в съвместната подготовка "Родопи - 24", съобщиха от Министерството на отбраната. Учението ще се проведе от 19-и до 28 март в района на гарнизон Смолян.

В него ще участват военнослужещи от Командването на Сухопътните войски, 101-ви алпийски полк - Смолян, логистичен модул от 110-и логистичен полк - Пловдив, Военномедицинска академия - София, 24-рта Авиобаза - Крумово, Република Хърватия и Република Австрия.

Темата на съвместната подготовка е "Действия на алпийски формирования в планинско-гориста местност в зимни условия".

Целта на подготовката е да се поддържат и повишават способностите на алпийските формирования за водене на бойни действия в планинско-гориста местност през зимата, както и да се подобри оперативната съвместимост с формированията от НАТО и страните-членки на инициативата за планинска подготовка - EU Pooling & Sharing Mountain Training Initiative - EU P&S MTI.

Офицер, планиращ подготовката, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, офицер, провеждащ подготовката, е командирът на 101-ви алпийски полк полковник Стефан Димов, директор е заместник-командирът на полка подполковник Иван Запрянов.

"Родопи - 24" ще се проведе на два етапа. Първият е модулна подготовка, която е разделена в три направления - отработване на въпроси по оцеляване, настъпление и отбрана в планинско-гориста местност през зимата.

В рамките на втория етап ще се състоят тактически учения с алпийските роти на полка, съвместно с военнослужещи от Хърватия и Австрия.

За своевременното снабдяване с необходимите материални средства по време на провеждането на операцията, логистичната рота на 101-ви алпийски полк ще проведе тактико-специално учение.

На 7 март български, румънски и американски военнослужещи демонстрираха способности по време на Деня за високопоставени гости и медии на многонационалното учение Trojan Footprint 24, който се състоя в района на учебно-тренировъчния комплекс "Црънча" в Пазарджишка област.

Най-голямото учение на Силите за специални операции на НАТО в Европа се състоя на териториите на България, Грузия, Гърция, Румъния и Германия, където е позиционирано Компонентното командване на Силите за специални операции за учението.