"НАТО демонстрира способности, учението е насочено да покаже на Русия, че Алиансът е готов да защитава своята територия" - това заяви пред БНР заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, след като по-рано днес от Москва нарекоха предстоящото учение "необратимо завръщане на алианса към схемите от Студената война".

Тази седмица НАТО официално обяви най-мащабното си военно учение след Студената война, което ще продължи до края на май. В Брюксел върховният главнокомандващ силите на алианса в Европа генерал Крис Каволи обяви, че учението ще отработи умения чрез симулиране на сценарий за възникване на конфликт.

В "Непоклатим бранител 2024" ще участват около 90 000 военнослужещи от всички 31 страни членки и от Швеция, която все още очаква одобрението на Турция и на Унгария, за да се присъедини към НАТО.

По думите на генерал Запрянов учението е отбранително и не е насочено към някакви въздействия на войната на Русия в Украйна.

"НАТО има свое решение по този въпрос и ние оказваме помощ на Украйна да се справя с тази война. Но въоръжените сили на НАТО дават сигнал към Русия, че ние сме готови категорично да защитаваме своята територия. (...) Страните от НАТО трябва да вземем на сериозно тази заплаха, да модернизираме въоръжените си сили, да повишим тяхната готовност и да покажем решителност. Само по този начин можем да разколебаем един агресор от подобни действия", каза зам.-министърът.

Той припомни, че цялата политика на НАТО е насочена към сдържане и отбрана.

"Български офицери, които служат в щабовете на НАТО, Министерството на отбраната, българските представители в НАТО - всички участваме в това учение. То е планово, няма нещо извънредно, което да го е наложило", уточни ген. Запрянов.

Зам.-министърът на отбраната определи като дезинформация твърденията, че България, "развръщайки отбранителна система", ще провокира някого. "Това е нонсенс. Едно отбранително оръжие не въздейства върху чужда територия, а върху противник, който напада вашата територия", уточни Запрянов.

Запрянов подчерта, че Противоминната група е изключително мирно насочена и е така организирана, че да не се ескалира подозрение в Русия, че държави от НАТО ще правят нещо, което да е насочено срещу нея. По думите му с подписването на Меморандума за създаване на Противоминна група в Черно море с Турция и Румъния се отваря път за започване на функционирането на такава група. "Ще има на 6 месеца две активации по 15 дни. Около двумесечна дейност на море за година, реална, която ще трябва да води до контрол, мониторинг, ако се открият мини, да бъдат унищожавани".

Според Запрянов България има технически средства - миночистачи, за да участва в тази група.

Модернизацията на армията и социалният пакет са част от атрактивността на службата, заяви още Запрянов. "Да се говори от опозицията, че армията е неокомплектована и има все още много остаряла техника, и в същото време да не се подкрепя увеличение на военните разходи, това не го разбирам. Когато говорим, че трябва да увеличим социалния пакет, това означава, че трябва да увеличим военните разходи. В бележките на конструктивна опозиция бих се вслушал", каза още зам.-министърът.