Първо по рода си антитерористично учение се проведе в Школата на Министерството на вътрешните работи във Варна. Над 100 души се включиха в него.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Директорът на Областната дирекция на МВР във Варна старши комисар Андрей Ангелов каза, че учението е много голямо и в него участват представители на 7-8 институции извън вътрешното министерство, като сред тях са Спешна помощ, Българският Червен кръст, Националната система 112 и други.

Според сценария на учението въоръжен човек влиза в учебно заведение, докато в него тече учебен процес, като открива стрелба, разказа Ангелов. По думите му мъжът открива директна стрелба по учещите. При нея има ранени, а служители на МВР извеждат пострадали. В края на занятието "терористът" е заловен и изведен от служителите на полицията.

Според сценария на учението въоръжен човек влиза в учебно заведение, докато в него тече учебен процес, като открива стрелба

Снимка: БТА

Идеята е да се видят нашите действия, синхронът, в който работим с останалите служби, да анализираме бързината и начина на реагирането и съответно възможно най-бързо неутрализиране на лицето с идеята да се минимализират жертвите, коментира комисар Ангелов.

Снимка: БТА

Той допълни, че МВР има специален план за действие при такива ситуации.

"Идеята е да сме максимално подготвени за такива действия", каза той и припомни, че подобна ситуация имаше миналата година в Сърбия, случват се и на други места по света.

Още след приключване на мероприятието ще направим и наши анализи, със сигурност ще имаме и ние грешки, и трябва да ги изчистим и отработим, каза още комисарят. МВР има изработен план за действие при такива ситуации, както и инструкции, по които работим реално, обобщи той.

Ранени при стрелбата

Снимка: БТА