"Всички честни патриоти да подкрепят за втори мандат в ЕП най-полезния български евродепутат Ангел Джамбазки", е призивът, с който ВМРО излиза в декларация след VII редовен конгрес на партията, състоял се днес в София, съобщиха от партията. "На България ще дадем управление, което ще вземе най-доброто от историята, но ще гледа в бъдещето", заявяват още патриотите.

В декларацията, приета от конгреса на ВМРО - Българско национално движение, се посочва, че "българският патриотизъм е градивен, а не агресивен. Той е разумният български консерватизъм и вярата в националния идеал. Това ще дадем на България - управление, което ще вземе най-доброто от историята, но ще гледа в бъдещето. Без да се съобразява с изток или запад, и без да дели хората по партиен или друг принцип. И винаги да работим за силна, единна, независима и благоденстваща България - такава, каквато нашето национално Възраждане искаше. Такава, за каквато се бореха и умираха героите ни. Пътят няма да е лесен и ще е дълъг, но славната историята на ВМРО също е дълга. И никога не е била лесна, но винаги в защита на българската национална кауза и идеали".

На форума са присъствали близо 600 делегати от цялата страна; официални гости са били български интелектуалци и представители на семейството на европейските консерватори, поканени от българския евродепутат Ангел Джамбазки, се допълва в съобщението.

Конгресът преизбра Красимир Каракачанов за председател.

В декларацията на ВМРО се отправя призив към всички български граждани, "където и да са, да подкрепят нашите усилия за победа на патриотизма. Ние сме убедени, че съвсем скоро патриотизмът ще има още по-стабилни позиции във властта в България и поставяме началото на стратегическия път към пълноценно и патриотично управление на страната", се отбелязва в текста.

В заключителният документ, приет от конгреса, се посочва още, че ВМРО поставя началото на постепенното изграждане на мрежа от патриотични и консервативни личности, организации, партии. "Формулата на "Обединените патриоти" вече показа и доказа, че това е пътят. Сега започваме да надграждаме".

"Ние вярваме, че Европа ще е силна, когато е Европа на Отечествата и нейната основа са християнските ценности. Европа трябва да стъпи на традициите си и затова днес заслужено получаваме подкрепа от много наши европейски съмишленици. И заедно с тях сме силата, която ще спаси и промени Европа", пише още в декларацията.