ВМРО и ГЕРБ постигнаха съгласие за свикване на Велико народно събрание по искане на премиера Бойко Борисов.

Днес официално стартираха консултациите между парламентарно представените партии, първата среща бе между ГЕРБ и ВМРО. След срещата, продължила по-малко от час, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви: "Имаме принципно съгласие от ВМРО за свикване на ВНС и процедура по изработване на нова Конституция. Приехме предложението на ВМРО да се напише преамбюл на основните принципи, по които функционира българската държава. Искаме до 2 септември да стартираме процедурата".

Дариткова каза още, че предложенията на ГЕРБ за промени в Конституцията ще претърпят техническа корекция и има екип, който изглажда някои от правно-техническите проблеми. Тя добави, че ще бъдат чути всички предложения от другите групи и независими депутати и тогава ще се преминава към единен вариант, приет от всички. Целта на ГЕРБ е - до 2 септември да са събрани 120 подписа под проекта за свикване на ВНС и нова Конституция, следват два месеца дискусии и експертни оценки за оформяне на един вариант, подкрепен от всички ПГ, с цел да се осигури масова подкрепа от 160 народни представители за свикване на ВНС към дата 2 ноември.

"Идеята на ГЕРБ няма цел да се бавят процесите по подаване на оставка на правителството, идеята за проекта е да се започнат на 2 септември процедурите, за да покажем, че ние заявяваме намерение за рестарт за обществена промяна и смятаме, че това е начинът да излезем от ситуацията, в която се намираме в момента. Да не се предизвика и политическа криза - затова следваме първата заявка на протестите - искането за свикване на ВНС", обясни подробно Дариткова.

От нейните думи обаче стана ясно, че всички останали искания за промени в Конституцията от партията на Красимир Каракачанов - тепърва ще се обсъждат.

Снимка: БТА

"Има принципно съгласие от ВМРО - да се върви посоката за свикване на ВНС и процедура за изработване на нова Конституция", потвърди след консултациите и депутатът от ВМРО Искрен Веселинов.

"Гледаме с надежда за свикване на ВНС, като част от исканията на първата вълна от протеста. Не можем да не подкрепим това искане", обясни той.

Той отново изброи предложенията за промени в Конституцията на ВМРО, като подчерта, че това са идеологическите виждания на партията.

Така например, стана ясно, че в съгласието за вписване на преамбюл в Конституцията ще се говори за националната държава и залисване на нейната роля и идентичност.

"Националните ценности трябва да залегнат в новата Конституция, както и в традиционната култура", каза още Искрен Веселинов.

Той отбеляза, че все пак ВМРО е поискало разделението на Съдебен съвет на съдиите и на прокурорите да бъде ограничено само до свързани с функциите на съдебната власт закони, в тази връзка партията предлага и президентът да има законодателна инициатива в свързани с правомощията му закони.

Искрен Веселинов още веднъж изброи предложенията на ВМРО за промени в Конституцията:

  • Права на български общности зад граница и гарантиране на правото на хората с български произход
  • Гласуването - да не е само правен, но и граждански дълг
  • Да има допълнително условие - до 18 г. задължително училищно образование, но и резултатите, а не само да се усвояват социални помощи
  • Бракът да се запише като отговорен съюз между мъжки и женски пол - точка, по която стана ясно, че няма противоречие с ГЕРБ
  • Доброволната военна служба да стане задължителна

След изброяване на предложенията на ВМРО обаче Даниела Дариткова от ГЕРБ добави, че те тепърва ще се изглаждат с останалите парламентарни групи и независими депутати - засега е прието да се запише само преамбюла за българската държава в началото на Конституцията.