ВМРО-БНД избра да даде старт на предизборната си кампания за Европейския парламент точно на Великден. Събитието се проведе в столичния парк "Света Троица".

Водачът на листата - досегашният евродепутат Ангел Джамбазки, заяви, че целта на партията е да бъдат трета политическа сила. Той поведе българско хоро, което "символизира единението между европейските държави", а привържениците на формацията носеха тениски с надпис "Ангел Джамбазки е моят човек". Народният певец Илия Луков и танцьорите от ансамбъл "Мездра" се погрижиха за настроението.

"Трета политическа сила, три мандата. Продължаваме на тези битки. Битки срещу псевдолиберали, мултикултурни идеологии, срещу нашествието, срещу ислямизма. Бъдете здрави, горди, достойни и добри българи", заяви Джамбазки, цитиран от "Фокус".

Снимка: БТА

"На хорото се хващат за ръка непознати хора, играят в един ритъм, хорото е, което ги събира и обединява, което ни прави българи. Хорото, традицията, носията, шевицата са нашата национална памет. Нашата българска, исконна, вековна, хилядолетна българска памет. Това сме ние българите", подчерта той. 

Снимка: БТА

Актьорът Андрей Слабаков, който е четвърти в евролистата на ВМРО, заяви, че партията ще се бори срещу неграмотността в Европа, защото това първоизточникът на престъпността.

"Лично аз имам и свои приоритети, да преборим неграмотността в Европа, защото това е развъдникът на престъпност. Това касае няколко милиона европейски граждани. Така престъпността ще спадне до 70%, защото това е една огромна маса и за някои политически партии е много удобна да бъде купена. Не само в България", изтъкна Слабаков. 

Ген. Димитър Шивиков, който пък е пети в листата, заяви:

"Интересите на България са да не бъдем третирани като държава втора категория. Категорично против съм Европа на две скорости. Един мъдър български политик от преди 140 г. е казал, че няма значение колко е голяма една страна, колко е многолюден неговия народ, ако тази страна има добри учреждения, ако тържествува законът и правдата, то тогава тази страна ще бъде равнопоставена с другите европейски народи. Нашата мисия е да бъдем равнопоставени с другите европейски народи". „

Бившият комендир на 61-ва стрямска бригада в Карлово е подсъдим по две дела. На досегашните инстанции той беше оправдан и по двете, но предстои окончателното решение на съда.

Според социологическите изследвания ВМРО има шанс да вкара в Европарламента само един депутат.