Доживотен затвор за каналджийство и нови правила за солидарна защита на границите на ЕС искат от ВМРО в позиция, изпратена до медиите.

Чудовищни са вече размерите на войната, която втора година се води на границата ни с Турция, заявяват от партията. До 2021 г., благодарение на мерките, взети от ВМРО като част от законодателната и изпълнителната власт в страната, проблемът с каналджийството и с потока "бедни майки с деца" беше решен, натискът от страна на тълпите млади мъже от Близкия изток беше овладян, посочват от ВМРО. Факт е обаче, че въпреки нашите непрестанни предупреждения към нестабилните парламенти, служебни кабинети и катастрофалното управление на ПП, ДБ, БСП и ИТН, се стигна до убийството на трима униформени и десетки още фатални инциденти с нелегални мигранти, а вчера станахме свидетели на още една нечовешка картина - камион, натъпкан с мъже от Афганистан, в който 18 души умират от задушаване, а още десетки са в окаяно състояние вследствие на поредния опит за трафик на хора през държавата, пишат още от формацията.

Според ВМРО националната ни сигурност буквално е "пробита", а границата ни бива "прегазвана ежечасно от минаващи през телата на служителите на реда, които се опитват да я опазят".

Снимка: Булфото

Именно този случай и случаите в Бургас, село Голям Дервент и инцидентът на входа на София отпреди месеци, както и десетките гонки в страната, които застрашават живота на полицаите и на цивилните граждани почти всеки ден последната година, са повод да поискаме и налагане на доживотни присъди за каналджиите, посочват от ВМРО. Според тях за делата за незаконно преминаване на границата трябва да се прилага и бързо съдебно производство по чл. 356, ал. 1 от НПК.

От ВМРО заявяват, че искат отмяна на Дъблинското споразумение. Според този документ всеки нелегален имигрант трябва да бъде връщан в държавата, през която е влязъл в ЕС. Искаме ново споразумение, което да наложи работещи правила за солидарна защита на границите на ЕС, посочват от формацията.

Призоваваме служебния кабинет на Гълъб Донев да предприеме действия по започването на спешни разговори с ЕК за незабавни мерки за отмяна на Дъблинското споразумение и създаването на нови, работещи правила за защита на външните граници на ЕС, каквато е границата ни с Турция, апелират от партията.

Осемнадесет мигранти, починали от задушаване, бяха открити в изоставен камион в софийското село Локорско вчера. Други 34 млади мъже от афганистански произход са настанени в столични болници, повечето от тях са без опасност за живота, но има и няколко в по-тежко състояние. Те са открити близо до камиона, дехидратирани, мокри и премръзнали. Прокуратурата разследва трагичния инцидент.