"Шведските демократи" са против приемането на България в Шенген". Това се казва в писмен отговор до "Хоризонт" от шведския евродепутат Чарли Веймерш от групата на европейските консерватори и реформисти.

Веймерш е от втората по представителност партия в шведския парламент, която подкрепя управляващата коалиция, без да е част от нея. Подкрепата на шведските демократи, към които принадлежи Веймерш, е от решаващо значение за управлението на кралството.

В отговора до БНР той заявява още: "Според националния оперативен отдел на шведската полиция, чуждестранни банди обират възрастни хора, влизат с взлом по домовете, занимават се с трафик на хора, крадат гориво, фермерско оборудване и двигатели на лодки на стойност милиарди крони всяка година. Половината от тези обири са дело на чуждестранни организирани престъпни групи от други страни, в т.ч. България и Румъния. Ние ще продължим да се противопоставяме на присъединяването на двете страни към Шенген, докато тези групи продължават да бъдат огромен проблем".

Веймерш пояснява, че, исторически погледнато, Швеция не е била никога привърженик на тяхното присъединяване към пространството за свободно движение, но просто бившата премиерка Магдалена Андершон не е изразявала официално позиция в полза на приемането на България и Румъния в Шенген. Евродепутатът допълва, че новото правителство е това, което трябва да отговори с какво това разширяване е в полза на Швеция.

Австрия: България и Румъния не са дорасли за Шенген

"България и Румъния не са дорасли за Шенген" - под това заглавие електронният сайт на австрийските радио и телевизия (ОРФ) публикува тази вечер материал за започналото днес посещение на австрийския канцлер Карл Нехамер в Хърватия и за състояла се първа среща с хърватския му колега Андрей Пленкович, след която австрийският канцлер е заявил, че подкрепя приемането на Хърватия в Шенгенското пространство, но отхвърля приемането на България и Румъния.

На пресконференция след срещата Карл Нехамер подчерта, че малко нелегални мигранти идват през Хърватия, докато 40 процента от мигрантите минават през Турция, България, Румъния и Унгария. "Изпитваме изключителен натиск от нелегалните мигранти, въпреки че сме вътрешна, а не гранична стана в ЕС", отбеляза Нехамер.

"Сега дискутираме за разширяване на Шенгенското пространство, като същевременно виждаме, че външните граници са недостатъчно или изобщо не са защитени, а от друга страна вътрешната гранична защита трябва да намалее. От наша гледна точка това няма да е възможно", заяви канцлерът. "Така не може да се случи разширяването на Шенгенското пространство.", каза той.

В Загреб днес австрийският канцлер заяви, че за разлика от другите две страни Хърватия изпълнява своите задължения. "Ние ще подкрепим пътя на Хърватия към Шенгенското пространство", цитира ОРФ и допълва, че вероятно още в навечерието на посещението той е смекчил заплахата на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер за налагане на вето. "Тъй като Хърватия е за пример в изпълнението на пограничната охрана, не виждам проблем за нея. За държавите ще се гласува поотделно." Карнер не е пожелал да вземе отношение: "В момента преговаряме усилено", е лаконичното му изявление.

Австрийският канцлер Карл Нехамер е срещнал днес в Загреб и президента на Хърватия Зоран Миланович и председателя на парламента Гордан Яндрокович, допълва БТА.