Влизането на България в Шенген остава в основния фокус на работа на българските евродепутати в следващите три месеца. Надеждите са налице въпреки, че опасенията нарастват с всеки изминал ден. Факт е, че и българската страна е готова за влизане в шенгенското пространство, но вътрешните политически проблеми на Нидерландия отново са основната пречка пред присъединяването. Това стана ясно от изказването на няколко евродепутати след срещите им с български журналисти.

Според мен България, Румъния и Хърватия няма да бъдат приети в Шенген. Това обясни в Страсбург евродепутатът Петър Витанов. Депутатът от ПЕС обясни, че се говори за подготовка за разделянето на България от Румъния, включително и от Хърватия. Някои държави се опитват да спекулират с това, а много други не искат подобно отделяне, тъй като няма основания.

"Това би било крайно негативен вариант за нас и политическо унижение за държавата ни. Смятам, че цел номер едно е да осуетим подобно нещо. Няма нито правни, нито технически, нито политически причини, поради които може да има някакво разделяне между нас и останалите две страни, които са кандидати за Шенгенското пространство", сподели Витанов.

Той бе категоричен, че причината отново да стоим в очакване на решение се корени във факта, че в България няма работещо правителство, което да поеме ангажименти в средносрочен и дългосрочен план. Това е много удобно за страните членки да ни игнорират и унижават", каза Витанов. Според него партиите в България трябва да бъдат много по-активни. По думите му големите политически формации у нас не искат да бъдем в Шенген, за да не правят подарък на президента Румен Радев.

Витанов припомни, че в Европейския парламент е взето решение приемането на Румъния и България да се осъществи заедно. Сега, ако се стигне до разделяне на страните, ще има нужда от правен анализ дали това юридически може да се случи. Евродепутатът смята, че чрез добра обща мобилизация на правителството може да се преодолеят пречките и да се постигне удовлетворителен резултат при преговорите. Проблем в момента се очаква да е фактът, че в Нидерландия предстоят парламентарни избори и влизането на България в Шенген се използва за вътрешно политическа агитация, обясниха депутати от ЕП. Тук е и ролята на дипломатическите ни представителства, които трябва да са по-активни и да отстояват българската позиция, смята Витанов.

"Много трудно е да се даде ясна прогноза за Шенген и България. Аз съм реалист и според мен ще има отлагане, тъй като според много от вътрешните министри на страни членки на ЕС у нас има засилен миграционен натиск", това обясни и евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев. Според него в момента Чешкото председателство на ЕК подготвя няколко проекторешения за присъединяването на България, Хърватия и Румъния и ще ги представи по време на предстоящото заседание на Съвета на ЕС в началото на декември в Брюксел.

"От 11 години все даваме някакви предсказания дали България ще бъде приета в Шенген, или не. Затова ми е много трудно да предскажа какво ще бъде решението на 9 декември тази година.", заяви Ковачев. България и Румъния не могат да бъдат разделени и няма да бъдат разделени. Чуваме, че канцлерът на Австрия днес е казал, че вето от страна на Австрия няма да има. Остава въпросителната от Нидерландия и Швеция. Работим усилено да не се блокира приемането ни", смята евродепутатът от ЕНП.

Евродепутатът от групата на АЛДЕ Илхан Кючюк смята, че най-добрият сценарий е България да бъде част от Шенгенското пространство, защото заслужава. "ЕК каза категорично, че няма никаква връзка между Механизмът за сътрудничество и проверка и това България да бъде част от Шенген, защото сме си изпълнили ангажиментите от много години", сподели той пред bTV.