В изявление пред парламента на Нидерландия вчера премиерът на страната Марк Рюте обясни позицията си по отношение на допускането на Румъния и България в Шенген, съобщават в. "Адевърул" и БТА.

"Сега за Шенген. По принцип нямаме нищо против България или Румъния да се присъединят към Шенген. Когато са готови, те могат да се присъединят. Въпросът е следният. И за двете (държави) се нуждаем от актуализация и (б.р. - оценка) в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Това вече е направено за Румъния, но не и за България. Това е проблем", заяви Рюте пред нидерландския законодателен орган.

"На второ място, мисията, която се провежда в момента в рамките на механизма за оценка и наблюдение на Шенген, не е завършена. В момента липсват оценки на Шенгенската информационна система и на начина, по който се обработват връщания. Обсъдих подробно тези въпроси с (румънския президент) Клаус Йоханис, когато се срещнах с него миналата седмица в Сибиу при посещението ми на холандските войници. Казахме си, че първо ще видим какво ще излезе от тази мисия (б.р. - мисията за оценка на Шенген), която според нас е твърде ограничена. Освен това ще разгледаме резултатите от оценката по МСП и заедно ще поемем инициатива пред Комисията, като да кажем: "Хайде да приключим тази мисия бързо", добави нидерландският министър-председател.

"Ако тези резултати покажат, че са готови, те могат да се присъединят. Нидерландия няма да възрази, но тогава те (присъединяващите се страни) трябва да бъдат стриктни, коректни и ангажирани. Конкретният проблем на България е, че Механизмът за сътрудничество и проверка не участва в тези дискусии. Освен това на национално равнище има много събития, тъй като в момента няма действащо правителство (...). Както за разширяването, така и за Шенген", заключи Марк Рюте.

Нидерландската евродепутатка Софи ин'т Велд, координатор на групата "Обнови" в Комисията по граждански свободи (LIBE) на Европейския парламент, съобщи вчера, че парламентът на страната е приел резолюция, според която Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство.

В документа нидерландският парламент призовава за "по-нататъшни проверки на наблюдението на границите" от страна на Румъния и България, без да заявява ясно, че се противопоставя, отбелязва "Адевърул".

Евродепутатката Софи ин'т Велд: Срамувам се, че страната ми блокира достъпа на Румъния до Шенген

Нидерландската евродепутатка Софи ин'т Велд критикува в изявление за румънското радио Диджи ФМ решението на парламента в Хага да се противопостави на присъединяването на Румъния към зоната за свободно движение.

"Избраните парламентаристи имат право да гласуват както искат. Срамувам се от факта, че страната ми няма конструктивна политика, от факта, че блокира достъпа до Шенген без никаква причина и че дава уроци на други страни. Да, срамно е. Бих искала да видя страната си застанала отред, в опит да изгради една нова Европа", заяви Софи ин'т Велд за Диджи ФМ.

Евродепутатката обърна внимание, че подобно решение ще помогне на екстремистките партии, по-специално на тези в Румъния и България.

"В България, Румъния и Холандия има националистически, популистки и екстремистки партии. Те имат един и същ дневен ред на европейско равнище, принадлежат към едни и същи политически групи. Но на национално ниво те се конфронтират. Националистите в Нидерландия предизвикват у хората антиевропейски, антибългарски и антирумънски чувства. Ако успеят да го направят, националистите в Румъния например ще използват това, за да събудят антиевропейски чувства сред румънците. Това е много цинично и смятам, че е от съществено значение отговорните центристки политици да изградят обединена Европа. Това означава да поемете отговорност и да кажете: България и Румъния отговарят на критериите, те трябва да бъдат приети в Шенген", добави евродепутатът.

"Корупцията е проблем, но той не е свързан с влизането на Румъния и България в Шенген", каза Софи ин'т Велд. Тя предупреди правителството в Хага, че сега не е моментът да се трупат електорални точки за сметка на европейското единство.

"Разбира се, че корупцията е проблем, но той няма нищо общо с критериите за Шенген. Трябва ли да се борите с корупцията? Да, разбира се! Но критериите за присъединяване към Шенген са изпълнени. Затова трябва да ви бъде разрешено да се присъедините към Шенген. Не може всеки път да се измислят нови критерии и точно това не се разбира от нидерландския парламент. Смятам, че министър-председателят трябва да прояви лидерство, но се опасявам, че той не прави достатъчно заради вътрешната политика. Вие, България и Румъния, не получавате празен чек. Отговаряте на критериите за 2011 г. Всички искат европейска солидарност, европейско единство. Намираме се в разгара на безброй кризи: война, енергийна криза, инфлация и т.н. Не е моментът да наддаваш пред избирателите у дома за сметка на европейското единство", заяви Софи ин'т Велд пред Диджи ФМ.