Специалният влак, с който вероятно пътува севернокорейският лидер Ким Чен-ун, е навлязъл на китайска територия, пресичайки моста на граничната река Ялу между двете страни, съобщи преди малко от китайския крайграничен град Дандун южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от Франс прес.

По-рано днес дипломатически източник в Пхенян, цитиран от ТАСС, съобщи, че влакът, с който Ким Чен-ун пътува за виетнамската столица Ханой за втората си среща на върха с американския президент Доналд Тръмп, е потеглил от централната гара в Пхенян.

Дългото 4500-километрово пътуване през цял Китай до Виетнам ще отнеме около 48 часа според Йонхап. Срещата Ким-Тръмп в Ханой според официалното съобщение на САЩ ще се състои на 27-28 февруари. Корейският лидер, подобно на неговите предшественици - дядо му и баща му, рядко пътува със самолет.

Асошиейтед прес също съобщи, че жълто-зеленият влак е преминал моста над граничната река тази вечер. Японската телевизия Ен Ейч Кей показа кадри, как влак, приличащ на този, с който Ким Чен-ун вече няколко пъти е пристигал в Китай, е пресякъл границата в района на Дандун.

Очаква се влакът да пристигне в Пекин около 10 ч. утре сутринта. Десетки автомобили на китайските сили за сигурност са блокирали шосетата около гарата в Дандун преди преминаването на влака, предаде Йонхап.

Междувременно виетнамските власти обявиха безпрецедентна забрана за движение покрай вероятното трасе, по което Ким Чен-ун ще пристигне следващата седмица по виетнамска територия в Ханой, предаде АП. Забраната се отнася за цялата 170-километрова магистрала номер едно от границата с Китай до Ханой.

Според агенцията това съобщение предполага, че след като пресече виетнамската граница Ким Чен-ун ще слезе от влака и ще продължи към Ханой с кола. Редките пътувания на Ким Чен-ун и начините за придвижването му зад граница обикновено се обградени с дълбока секретност.

По-рано днес Виетнам съобщи, че Ким ще направи "официално приятелско посещение" в страната през "следващите дни", без да посочи дати. Севернокорейските медии все още не са съобщили за отпътуването на лидера на страната, нито пък за предстоящата му среща с президента на САЩ, отбелязва Йонхап.

Мечтите на Ким Чен-ун за децата му и ядрените оръжия

Предстоящата срещата на Ким Чен-ун с Тръмп ще продължи преговорите по въпроса за ядрените оръжия. В тази връзка Ройтерс днес съобщава, че Ким Чен-ун казал на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, че не иска децата му да живеят с бремето на ядрените оръжия. Агенцията се позовава на твърденията на бивш служител на ЦРУ, участващ в дипломатическите усилия на високо равнище по въпроса за ядрените оръжия на Севера

Ким направил това необичайно лично признание пред Помпейо по време на визитата на американския държавен секретар в Пхенян през април м.г., когато се подготвяше историческата първа среща между севернокорейския лидер и американския президент Доналд Тръмп в Сингапур през юни.

"Аз съм баща и съпруг. Имам деца и не искам те да носят през целия си живот на плещите си бремето на ядрените оръжия", казал Ким Чен-ун, цитиран от бившия служител на ЦРУ Андрю Ким.

С тези думи пхенянският лидер отговорил на Помпейо, когато бил запитан дали желае да прекрати ядрената си програма.

Андрю Ким припомнил тези случка в лекция вчера пред Центъра за азиатско-тихоокеански проучвания на Станфордския университет, където той е гостуващ изследовател. Според него лидерът на Северна Корея изразил силно желание за подобряване на отношенията със САЩ като начин за изграждане на доверие между двете страни, което той смятал като необходимо условие за прекратяване на ядрената оръжейна програма.