Обобщен списък с адресите на всички избирателни секции извън страната с цел улеснение на българските граждани, които са решили да гласуват в чужбина на парламентарните избори на 2 април, е публикуван на официалната интернет страница на Министерството на външните работи, както и на сайтовете на всички български дипломатически и консулски представителства. Това припомнят днес на сайта си от МВнР.

Общо в чужбина ще бъдат открити 737 избирателни секции в 61 държави. Най-много секции ще има в Турция - 162, във Великобритания - 118 секции, в Германия - 74, в Испания - 64, в САЩ - 56. В 245 секции зад граница ще има поставени машини за гласуване, като най-много от тях ще са в Турция - 97. В Германия и Великобритания машините ще са съответно 36 и 35.

Срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната - чрез писмено заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК, беше до 7 март. Към 8 март бяха отчетени общо 47 374 подадени онлайн заявления за гласуване извън страната. Българските граждани, които не са подали заявление за гласуване извън страната в определения срок, могат да гласуват в секция, в държава и място по техен избор. При гласуването те подават пред Секционната избирателна комисия (СИК) декларация по образец (Приложение № 29-НС от изборните книжа), че отговарят на условията да избират и че не са гласували и няма да гласуват на друго място.