"Служебният кабинет не издържа изпита" - с тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова коментира поисканата смяна на външния министър. Предложението Даниел Митов да смени Стефан Димитров направи късно снощи премиерът Димитър Главчев, часове след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че в служебното правителство партията му подкрепя единствено министъра на отбраната и поиска смяна на министъра на външните работи. 

"За мен беше голяма изненада. Тези мотиви, които бяха представени за един министър, който е на работа от ден и половина, не ми звучат сериозно", заяви пред журналисти вицепрезидентът, която присъства на официалното откриване на обновеното "Яйце" в Софийския университет. Тя призова служебният министър-председател да даде подробна и задълбочена пресконференция по темата. 

По думите на Йотова ситуацията е много сложна за цялата страна. "Тук не става въпрос за отговорността на една или друга институция, а отговорността пред всички българи. За съжаление, този служебен кабинет не издържа изпита. Този кабинет има огромен недостатък - не се знае кой носи отговорността за него", коментира още вицепрезидентът.

Йотова очаквала много кризи в този служебен кабинет, но не и толкова бързо. "Това е един естествен резултат от новите текстове в Конституцията, които ще възпроизвеждат нови и нови кризи. Служебните кабинети на Румен Радев връщаха стабилността в страната. През тези месеци бяха взети много трудни решения", посочи Йотова.

Тя намекна, че вървим към опасност от "непризнаване на изборните резултати".

"Не зная какво точно се е пречупило във виждането на г-н Главчев по този въпрос и защо се е променил за ден и половина. Оттук нататък г-н Главчев е изправен пред една много голяма отговорност, защото съмненията започват. Ако се окаже, че това е кабинет не независим, а партиен, подозренията ще стават все по-големи. Дано да не стигаме до ситуация, в която за пръв път в най-новата ни история след 1989 г. да има непризнаване на изборни резултати", каза Илияна Йотова.