Представителите на БСП в инициативния комитет, който застана зад кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат, отправиха остра критика към официалната позицията на комитета по решението на КС за гражданството на Кирил Петков.

Радослав Гайдарски, Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова обявиха, че не са информирани за изготвянето на документа. Тримата стигат и по-далеч, като обвиняват останалите членове на комитета, че участват "почти неприкрито в кампанията на Кирил Петков и "Промяната продължава".

"Във връзка с решението на КС по казуса с гражданството на Кирил Петков, Инициативният комитет на Радев и Йотова, в който участваме, излезе с позиция. Като приемаме необходимостта да се реагира на решението и като приемамe основните елементи в тази позиция, не смятаме за удачно тя да се обявява от името на ИК без да е съгласувана с членовете му. Ако беше съгласувана, вероятно щеше да бъде по-солидно мотивирана", пишат Гайдарски, Вигенин и Анастасова, след което добавят: "Възразяваме, също така, Инициативният комитет да се включва почти неприкрито в кампанията на Кирил Петков и "Промяната продължава". Защитата на правата, включително политическите, на българските граждани, живеещи в чужбина, са и трябва да останат приоритет на българската държава".

Писмото от Гайдарски, Вигенин и Анастасова е публикувано в сайта на БСП и ре разпространено от партийния пресцентър. ВЪпреки това от ръковоството на "Позитано" все още не са се произнесли официално в защита на подкрепяния от социалистите Румен Радев. По-рано днес, първо Георги Марков в интервю за Dir.bg, а след това и Лозан Панов, заговориха за възможен импийчмънт. Повод е решението на Конституционния съд, че Кирил Петков е станал министър в служебния кабинет на Радев, въпреки че към момента на встъпването си в длъжност е бил с двойно гражданство.

"Не приемаме внушението, че върховният закон на България, който всъщност гарантира тези права, е причина за тяхното ограничаване. Казусът тук не засяга стотиците хиляди български граждани, защото те не са извършили престъпление. Кирил Петков, независимо при какви обстоятелства, е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър. Благодарение на участието си в правителството си създаде популярност, която експлоатира в настоящата кампания. Това е политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност. Този факт беше констатиран недвусмислено днес от Конституционния съд. В този смисъл ние очакваме не ИК да оправдава Петков, а Петков да се извини на президента, че го е подвел и че днес тези негови действия се отразяват негативно на предизборната му кампания. Все още не го е направил и изглежда няма намерение", продължават Гайдарски, Вигенин и Анастасова.

Накрая те подчертават, че БСП все още подкрепя кандидатурите на Радев и Йотова, но в същото време поемат и "негативи в името на общата победа". Затова трмата представители на партията настояват останалите в инициативния комитет "да не стъпват на полето на парламентарната кампания в подкрепа на конкурентни формации".

По-рано днес от Инициативния комитет на Румен Радев и Илияна Йотова обявиха, че президентът няма "нито правомощия, нито задължение да проверява истинността на декларираното от кандидатите за служебни министри".

"Както посочиха редица специалисти, подобна постановка за гражданството в 21-и век и в условията на членство на България в Европейския съюз и други международни организации, е анахронизъм. В частност, тя обрича на ограничаване на политическите им права стотици хиляди наши сънародници зад граница", добавиха от комитета.