Председателят на временната комисия към Народното събрание, която трябва да разгледа проекта за нова Конституция, Десислава Атанасова ще предложи към нея да бъде създаден експертен съвет. Освен това комисията ще разгледа и становище на Венецианската комисия, което ще се отнася само до независимостта на съдебната власт.

Това стана ясно от думите на Атанасова, която даде брифинг в парламента.

Комисията бе избрана днес в 10-членен състав, вместо 18 и се състои от народни представители само от ГЕРБ, Обединени Патриоти, Воля и независимия Спас Панчев.

Това предизвика критики от страна на опозицията, тъй като на практика управляващата коалиция с подкрепата на Воля ще решава промените в Конституцията. 

След избора Атанасова, която е председател, обясни: Към комисията ще има и експертен съвет.

Комисията е с мандат два месеца, ще се събере на първото си заседание следващата седмица, за да утвърди процедурните правила за работа. Заседанията ще са онлайн.

Атанасова поясни, че ще се стреми към експертния съвет да привлече представители на академичната общност, на всички професионални организации на юристите, на НПО - за дебата по промените в съдебната система. Покана ще получат и извънпарламентарните партии и сдружения.

"Приех да бъда председател на комисията с ясното съзнание за отговорността и за критиките", подчерта Атанасова и допълни, че е доказала своята готовност за диалог. Тя отново посочи, че временният орган няма функция на ВНС, не може да променя Конституцията, а е създаден да обсъди максимално прозрачно и експертно всички предложения.

Десислава Атанасова информира за писмо на Венецианската комисия в отговор на такова от председателя на НС Цвета Караянчева, в което се иска становище на комисията.

В него се казва, че Бюрото на Венецианската комисия е приело искането за изготвяне на спешно становище по проекта за нова Конституция и до средата на ноември ще го предостави, за да се разисква след това в НС предложението. Комисията ще разгледа само промените, свързани с независимостта на съдебната система.