Няколко дни преди втория тур на местните избори известният скулптор Велислав Минеков, познат като десен човек, обяви, че ще гласува за подкрепената от БСП Мая Манолова. Последваха разнопосочни коментари на решението му, затова Dir.bg го потърси за интервю.

- Г-н Минеков, вчера участвахте в предизборно събитие на Мая Манолова. Там заявихте, че продължавате да сте десен човек, че на първия тур на изборите сте гласувал за "Демократична България", но на балотажа ще дадете гласа си за нея абсолютно убедено и ще призовавате и други да ви последват. Направете го сега - защо софиянци да изберат нея за кмет, а не Йорданка Фандъкова, която най-малкото формално е от дясна партия, член на ЕНП?

- Това, че Фандъкова и ГЕРБ са десни, е една повсеместна измама, това просто е една обикновена лъжа, която вече става тенденциозна и която повтарят непрекъснато. Аз не бих ги определил като партия, те са някаква странна иницатива от маргинали, чиято единствена цел е плячката. Плячка плюс насилие, тъй като множество от гласове се получават със средства на насилие спрямо държавни служители, ако щете спрямо учители, та дори и военни и каквито си искате още. Това е едното. Другото е, че едно обръщане на общината по този начин може да доведе до много сериозни промени не само в столицата, но и в страната. Това означава всъщност едно шумно падане на ГЕРБ и премествавето й в опозиция, аз съм сигурен в това, и затова е моята поддръжка. Ако желаем да се отървем от мафията, корупцията, от нещастието в здравната система, от беднотията на образователната система, това е единственият и последен начин да се случи нещо, ако пропуснем този шанс, остава да бъдем плячкосани и да робуваме на същата тази диктатура, която се създаде днес.

- Тоест - вие смятате, че ако София падне, след това и цялото управление на ГЕРБ може да се срине?

- Абсолютно - правителство едва ли ще издържи и няколко месеца. Вижте какво се случи в Будапеща. Вижте какво се случи в Истанбул - там цялата опозиция, въпреки непоносимостта си към определена партия, дори кюрдите, които я ненавиждаха, се събраха с Имамоглу срещу Ердоган. Защото когато имате целенасочени действия в това отношение, можете да победите и можете да промените и държавата си дори, не само столицата.

- Да, но как ще убедите тези десни избиратели, които имат принципното разбиране, че не могат да дадат гласа си за човек, който е бил свързан с БСП, макар в последните години да беше омбудсман, а сега граждански кандидат? В предизборната кампания сега тя нарече грешка поведението си по време на протестите срещу кабинета "Орешарски".

- Вижте, това са тези любими и непрекъснато споменавани от ГЕРБ неща, поради липсата на каквото и да било друго обвинение. За съжаление, огромната част от хората са обработени медийно от същите тези медии, които бяха откраднати и заради коите сме на 111-о място в света по свобада на словото. А само преди десетина години бяхме на 35-о място, но когато сте обработен по този начин, естествено е да се получат тези отвращения, които сега се чуват. В момента трябва така, както се случи в Унгария и в Турция, да се приберат цветните знамена, защото имаме един единствен избор - демокрация или диктатура. И когато казвате: "Аз няма да гласувам". Когато изразявате съмнения, тогава получавате Бойко Борисов завинаги, не само Фандъкова. Тогава 1 км път от Околовръстното ще струва не само 25 млн., както е сега, а сигурно ще стане 50 млн., тогава корупцията ще върви в алгоритъм, за какъвто не сте и чували. Не само това, но с помощ на любимия на Фандъкова нов почти главен прокурор нещата ще се превърнат в репресия и диктатура към всеки, който е надигнал малко глава. В това можете да бъдете сигурни. Да сте чули някаква дума от Фандъкова за съдебна реформа, за избора на Гешев? Докато Мая Манолова призова президента да не подписва указа за избирането му.

- Има обаче и други аргументи срещу Манолова, как им отговаряте - че не е софиянка, че със сигурност не е така добре запозната с проектите на общината, където Фандъкова е вече трети мандат, че няма как да бъде силен кмет, при положение, че най-много общински съветници са от ГЕРБ и даже с тези на ВМРО имат мнозинство?

- Това са същите тези аргументи, които идват от партийната централа на ГЕРБ. Те се използват само и само да се потисне общественото мнение, да се появи нежелание и омраза, основно защото ги е страх, треперят от страх. Видяхте колко е притеснен Борисов, видяхте черната му физиономия. Видяхте малката усмивка на Фандъкова, зад която стои огромната корупция в Столична община. А за Общинския съвет - мисля, че опозицията е достатъчна в този момент. Всъщност основното решение се взема в края на краищата от кмета. Това как Общниският съвет е неуправляем, не го разказвайте никъде, защото сме видели винаги как става управляем единствено от кмета. И накрая ще се стигне дотам, че ГЕРБ ще помагат на Манолова, аз съм сигурен. Те и без това са хора, които са се събрали в името на някакво усвояване и любов към европейските средства. Така че нещата моментално могат да се променят чувствително.

Велислав Минеков, адвокат Николай Хаджигенов, който също се присъедини към екипа на Мая Манолова, и известният критик на правителството Арман Бабикян, направиха символичен протестен пърформанс пред Министерски съвет

Снимка: Официален профил във Facebook

- Един от най-силните козове, на които Мая Манолова заложи срещу Йорданка Фандъкова - масовият ромски вот в някои секции, обаче остана недоказан. Днес главният прокурор Сотир Цацаров отговори на нейния щаб, че в сигнала до прокуратурата липсват каквито и да било конкретни данни, така че да започне разследване. Смятате ли, че въпреки това повечето хора нямат нужда от доказателства и вярват, че това контролиран вот?

- Ами това е точно така и е абсолютно видимо и елементарно - в ромска махала са гласували 98% за Фандъкова. Аз си представям как тези нещастни роми са чели нейната програма и са изпаднали във възторг от нея или от ситуацията, в която живеят. Да ви припомня, че кандидат-кметът Джамбазки започваше своята програма с разрушаване на ромските жилища. Аз от г-жа Фандъкова не съм чул и дума против това, нито каквато и да е дума за присътвието на Джамбазки като кандидат-кмет. Нека тя да каже -споделя ли идеите му за разрушаване на ромските квартали? И пак за тези 98% - едно време имаше едно нещо, което също се наричаше гласуване - гласувахме за другаря Живков и партията. Но дори тогава от кумова срама процентите бяха 97, този път и кумова срама няма, изобщо това е едно безсрамие. А що се отнася до отговора на Цацаров - хайде да ви попитам кой си го избра? Иначе преследват и арестуват кметове - в Несебър, в разни села, а в София службите нещо не работят, защо я няма полицията?

- Докато Вие заставате зад Манолова, заради което сте обект на негативни коментири, други десни пък се възмутиха от позицията на емблематичната за синята идея Богдана Карадочева, която подкрепи Фандъкова с мотива, че е десен човек, че е уравновесена, не е агресивна и спокойно управлява града, който е красив. Ставате двама десни избиратели на противоположна позиция, това може би обърква част от хората, които още се колебаят как да гласуват на 3 ноември. Ако трябва да обобщим - вашата позиция е: да изберат Манолова, за да бъде разчупен монополът на ГЕРБ в СОС, а по някакъв начин и на Бойко Борисов?

- Изобщо да не се обръкват, аз от тази подкрепа интерес нямам, нито ще бъда заместник-кмет, нито общинар, нито какъвто и да е. Казвам това, което мисля, и го казвам от сърце. Върху мен се изсипват купчини от неприятни слова. Но по-важното е това да се случи, и аз съм съгласен да бъда оплюван. Единственото, с което не съм съгласен, е да продължи управлението на тази община от Фандъкова и управлението на ГЕРБ изобщо. Посланието е - дали ние желаем да продължим да бъдем първенци по корупция в Европа, дали желаем да бъдем най-бедната държава в Европа, дали искаме смачканите ни медии да са на 111-о място в света, дали се съгласяваме да ни строят път за 25 милиона, което не е правено и от Арабските емирства. Едно е важно - имаме шанс - и той трябва са се използва на всяка цена, ако ли не, оставаме в ръцете на същата организирана престъпност.