Последните три терористични атаки не са свързани, но страната е изправена пред нова заплаха, заяви британският премиер Тереза Мей по време на официално обръщение по повод на терористичното нападение в Лондон.

Та добави, че антитерористичното законодателство в страната трябва да се реформира и да се въведат по-строги наказания, предаде The Guardian.

„Това е третата терористична атака във Великобритания за последните три месеца, след нападението в Уестминстър и в Манчестър“, заяви Тереза Мей.

Тя посочи, че вижда нов стил на нападения: „Хората се копират помежду си“.

„Нещата трябва да се променят по четири важни начина. На първо място нападателите са свързани помежду си от Ислямисткия екстремизъм. Това е идеология, която твърди, че нашите ценности са несъвместими с исляма. Победата над него е най-голямото предизвикателство на нашето време. Няма да се победи чрез поддържането на антитерористична операция, а чрез убеждаването на хората, че нашите ценности са по-добри“, заяви министър-председателят.

На второ място не трябва да даваме на терористите безопасно място. Именно такова предполага и интернет. На трето място трябва да се предприеме действие и у дома. Има твърде много толеранс към екстремизма в нашата страна, което ще изисква някои засрамващи и трудни разговори, добави тя.

„На четвърто място трябва да прегледаме нашата антитерористична стратегия. Законът за антитероризма трябва да се реформира и да има по-дълги присъди за някои провинения“, заключи Тереза Мей.

Мей обърна внимание, че от 22 май в кралството са били предотвратени пет терористични акта.

Предсрочните парламентарни избори във Великобритания остават на 8 юни въпреки вчерашния атентат в столицата Лондон, заяви британският премиер.

Мей каза, че предизборната кампания ще бъде възобновена на 5 май.

Нова стратегия за гражданите срещу терора: "Бягай, скрий се и кажи!"

За първи път снощи по време на нападението в Лондон лондонската полиция е използвала нова система за предупреждение на хората, пише британският в. "Гардиън". Механизмът е наречен "Бягай, скрий се и кажи!".

Предупреждението от полицията се оправя през социалните медии. Съгласно механизма в случай на атака, като тази от снощи в Лондон, хората трябва да се опитат да избягат от зоната на заплаха, вместо да се предават на нападателите или да се опитват да водят преговорите с тях.

Ако бягството е невъзможно, то хората трябва да се скрият, да изключат звука на телефоните си и да се барикадират, а после да подадат сигнал в полицията, за да кажат какво им се случва.

Този механизъм бе разработен от звеното за борба с тероризма към британската полиция и бе представен миналия месец.

Снощи след издаване на предупреждението обаче някои хора вместо да се подчинят на инструкциите, са се опитали да стигнат до мястото на атаката в опит да помогнат на жертвите или да се опитат да отблъснат нападателите с подръчни средства като чаши или столове, пише изданието.