Вчера спряхме влизането на полицията и умъртвяването на животните. Естествено има законен начин това да се случи - като поискахме спиране на заповедта за убиване на животните пред Върховния административен съд, в главна прокуратура. Това коментира пред БНТ Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България".

Убиват животни без доказателства за болест чума, а след днешните вече факти и информация - със сериозни съмнения, че има такава болест, каза червеният лидер.

Тя обясни, че когато е отишла на място е поискала от властите да ѝ предоставят документи, изследвания, в които пише от авторитетни източници, че има такова заболяване.

Нинова поискала от полицаите заповедта, на основание на която влизат насила в домовете на хората посред нощ и избиват животните.

Полицаите казаха нямаме заповед от министър на вътрешните работи. Единственото, което получих е заповедта от Агенцията по безопасност на храните за евтаназията на животните, обясни Нинова.

След днешния доклад относно ситуацията, изготвен от земеделското министерство и след това, което се чете вътре "малките съмнения дали има чума, стават много големи", коментира още тя.

Нинова настоява "да не се влиза повече в домовете на хората, да не се убиват повече животни, да се поискат втори проби, да се изясни ситуацията и да се обясни на хората". Тя се обърна към управляващите с призива "не ескалирайте напрежение, защото е на ръба". Категорична е и че ще искат оставки.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов обаче увери веднага след това в същото предаване, че евтаназирането на животните в Ямболско заради чума е стандартна мярка при такива болести. По думите му мерките на БАБХ не са били крайни, а стандартни за подобно смъртоносно заболяване. Той допълни, че ваксинация срещу болестта би довела до изолиране на ваксинираните животни в региона и възбрана на България да изнася продукти от овцевъдството.

Той призна, че е имало проблем с комуникацията между БАБХ и стопаните, който е довел до нагнетяване на напрежението и неразбиране. За оставка на шефа на Агенцията по храните ще се обсъжда след одита на експертите от ЕК.

Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби, заяви министър Порожанов. Първата проба, която е взета и положителна, е била изпратена в Монпелие във Франция, за да се потвърди, допълни той.

Министър Порожанов отрече първо да е започнало избиването на животни, а впоследствие да е била издадена заповед за това.

След потвърждението от Франция издадена първата заповед за евтаназирането на животните, обясни той. ЕК има отделно решение за регионализиране на засегнатите места, което означава, че БАБХ веднага е уведомила ЕК за наличието на заболяването. След това е последвала възбрана за движение на животни и стока в областите, засегнати от областта - това е било първоначално за обл. Ямбол и обл. Бургас, обясни министър Порожанов.

След това е имало второ решение възбраната да не бъде на целите области, а на отделни засегнати общини.