От днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна изплащането на обезщетенията на фермерите, чиито овце и кози бяха евтаназирани заради огнищата на чума по дребните преживни животни в селата Воден и Кости. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Още днес са наредени 304 817 лева.

В съответствие с нормативната уредба, обезщетението е изчислено на килограм тегло, като стойността му е не по-малко от 190 лева за един брой коза или овца. За животните под селекционен контрол стойността е не по-малко от 250 лева за един брой коза или овца. За село Кости са наредени обезщетения за 474 животни в 6 ферми, а във Воден 1056 животни за 20 ферми. Парите на регистрираните земеделски производители ще бъдат налични по банковите им сметки най-късно утре - на 17 юли. На същата дата останалите стопани ще могат да получат компенсациите си в брой в кметствата на населените места. Предстои разплащането по протоколите за евтаназираните животни от останалите засегнати населени места от община Болярово.

Припомняме, че по-рано днес директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев коментира, че се проучва въпросът как е дошла заразата у нас и потвърди, че тя идва от Турция. Той каза още, че заразеното месо не е опасно за потребителите, но може да повлияе икономически.

Д-р Илиев обяви, че до момента са евтанизирани около 4000 животни, като отбеляза, че в граничните с Турция общини Хасково, Ямбол и Бургас има общо 300 000 животни.

Единственото останало стадо животни в засегнатото от чума село Шарково - стадото на баба Дора, оцеля и днес. Доброволци пазят в кошарата ѝ да не влязат ветеринарните лекари.