Промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от ДПС, върнаха темата за Възродителния процес на дневен ред в пленарната зала, а от Движението констатираха, че дебатите са дали добър повод да припомнят на рождения ден на ДПС защо е било създадено на 4 януари. В залата прозвучаха думи за "етническо прочистване" и "рязане на глави", за терористични атентати и прогонени бежанци от Беломорска Тракия, но депутатите успяха да съхранят добрия тон без да стигат до скандали.

Близо два часа народните представители дебатираха върху законовите поправки, които засягат 2000 души, лишени от правото да се пенсионират с недостигащи 2 години стаж. В крайна сметка 131 депутати приеха промените в КСО наборната военна служба да се счита за осигурителен стаж. 31 бяха "против" и 38 гласуваха "въздържал се".

"За" гласуваха народните представители от "Демократична България", ГЕРБ-СДС, ДПС, "Български възход" и 20 депутати от "Продължаваме Промяната".

"Против" бяха депутати от групите на "Възраждане", част от "БСП за България" и част от ПП. С "въздържал се" гласуваха 18 от соцдепутатите и 20 от народните представители на ПП.

Поправките в осигурителния кодекс бяха предложени от ДПС с аргумента, че ощетените и репресирани български турци са служили в Трудови войски или са били в затвора, поради което са били лишени от трудов стаж.

Предложенията предвиждат да им се даде право да се пенсионират, като липсващите две години са за сметка на НОИ. Годишно по този ред се пенсионират около 10 хиляди души, разходите месечно възлизат на около 625 хил. лева, а на година това прави 7,5 млн. допълнително, които, според вносителите, няма да натежат фатално на Фонд "Пенсии".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ припомни, че има тълкувателни решения на ВАС, но чиновниците в държавата отказват да се съобразят със съда.

"Не е хубаво да се играе с тази тема", взе думата и председателят на НС Вежди Рашидов.

"Българските турци са достойни и равностойни български граждани. Това, че са малцинство, не ги прави по-малко граждани. Второ, тук става въпрос за нещо много неприятно, ще избегна думата репресии. Много българи се срамуваха от това, което ставаше. Ако до днес не съм поискал извинение от целия български народ, то е, защото съм живял между група достойни български граждани. Днес говорим за едни 7 милиона - не са много за хората, които построиха социализма. Това са хората, които до днес са на всички строежи", обяви се в подкрепа на поправките Рашидов. "От целия ми род всички заминаха, другите измряха", върна се назад във времето председателят на НС. 

Снимка: БТА

По време на дебатите Асен Василев посочи, че осъжда репресиите от Възродителния процес, но е против потърпевшите да бъдат компенсирани през пенсионната и осигурителната система. Василев заяви, че трябва да се търси решение без да се минава през НОИ. Той дори изказа готовност да подкрепи промените на първо четене, за да се осмисли механизъм преди второто четене.

Съпредседателят на ПП посочи, че подкрепя промените за пенсионирането да бъдат направени по адрес на работилите в трудови войски, чийто стаж не е бил признаван, но изтъкна резервите си относно правото да получат стаж всички, които са били в затвора, защото така попадат под общ знаменател репресираните и всички останали.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че партията му не подкрепя поправките в КСО и настоя да не се позволява на една партия "да спекулира и да си присвоява миналото". Костадинов напомни за терористичните атентати, извършвани от турски организации преди Възродителния процес, като отбеляза, че сме единствената държава от ЕС, която не изплаща компенсации на жертвите на тероризъм.

"Разговорът трябва да бъде насочен към бъдещето, а не към миналото. Тази рана вече е затворена, не бива да бъдем делени, ние сме един народ и не бива да позволяваме да се създава разделение", каза Костадинов по темата за Възродителния процес. Той обяви, че у нас не е имало етническо прочистване, както твърди ДПС, защото много от българските турци след години са се завърнали по родните места.

"ДПС черпи вдъхновение не от терористични актове, а от протестите на хората за свободите и от малката Тюркян", репликира го Йордан Цонев. "То беше етническо прочистване по всички правила на международното право", добави той. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ стана, за да го допълни. "Ние черпим вдъхновение и от протестите от 70-те години - Корница, Барутин, от 60-те години - Гърмен, но ние черпим вдъхновение и от нелегалната организация на д-р Ахмед Доган. Той ни завеща мисия да пазим целостта на нашата родина България и да бъдем гаранти за мира и стабилността в нашата родина", обобщи Карадайъ. 

Тома Биков от ГЕРБ призова пленарната зала за "максимално широка подкрепа, защото ще е знак, че сме стигнали на ниво за разумен разговор по въпроса за миналото". Той опонира на Костадинов, че терористичните актове не са дело на турското национално-освободително движение.

"Дори девизът му е "борба без оръжие". Нека ние ясно да покажем, че не просто осъждаме, а че сме готови такива събития като Възродителния процес, да не се повторят", подчерта Биков. Той изтъкна, че става въпрос за закъснели компенсации на репресирани хора и унищожени човешки съдби. "Това ще бъде още една стъпка към осъзнаването, че българското общество може да функционира в цялост, когато по категоричен начин осъжда политическото насилие", апелира Биков.