През следващите няколко месеца е изключително важно да има единна българска позиция и да не превръщаме темата "Шенген" в такава, с която да се замерят партиите в политическия диалог. Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Да уважим усилията на българската дипломация, която през последните два месеца направи и невъзможното, за да убеди нашите европейски партньори. Моето категорично становище е, че тези усилия трябваше да започнат доста по-рано", посочи Йотова.

Тя подчерта, че през последните 11 години страната ни е допуснала и грешки, но категорично отговаря на техническите критерии за това да бъде част от Шенгенското пространство.

"Битката продължава", посочи Йотова за оставащите няколко дни до 8 и 9 декември, когато ще се проведе заседанието на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи". Тя подчерта, че Нидерландия, която изрази отрицателно становище за присъединяването на страната ни, дори не е пожелала да се запознае с двете проверки, извършени на България.

"Нидерландия се оказа изолирана в рамките на Европейския съюз и продължава да упорства. Ние имаме своите аргументи и те са по-силни от всякога", смята вицепрезидентът.

Неврохирургът проф. Николай Габровски, когото ГЕРБ-СДС номинираха за министър-председател и който днес получи от държавния глава Румен Радев папката с първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, Илияна Йотова определи като "блестящ лекар".

"Надявам се с тази прецизност, с която оперира и помага на хората, да намери най-добрия език с тези, които ще покани на разговори за кабинет, най-вече да убеди народните представители и мнозинството, че си заслужава да го подкрепят", каза Йотова. Тя сподели, че е изненадана от неговото решение да се занимава с политика.

Вицепремиерът Илияна Йотова взе участие в международната конференция на тема "STOP HATE SPEECH", посветена на езика на омразата, която се провежда в София.