"Оградата на българо-турската границата прилича на швейцарско сирене - дупка до дупка е", заяви на брифинг в парламента лидерът на "Възраждане" и председател на ПГ на партията Костадин Костадинов. 

Депутати от групата показаха парче метална мрежа в кулоарите на парламента, за което твърдят, че е от възпрепятстващото съоръжение на българо-турската граница, което според тях е в много лошо състояние, а граничните полицаи се налага да го ремонтират с подръчни средства.

По думите на Костадинов има цели участъци по границата, където са разположени нелегални биваци на преминаващи мигранти. "Целият терен от устието на река Резоска до Тунджа, защото това е участъкът, по който минават най-много нелегални мигранти, прилича на едно огромно сметище. Там нелегалните мигранти минават, както си искат и по какъвто си искат начин", смята Костадинов, цитиран от БТА.

Той отново обвини настоящото редовно правителство, че е "сключило сделка" с Австрия срещу частично влизането на страната ни в Шенген за водните и въздушните граници. 

Снимка: БТА

От "Възраждане" отправиха и въпроси към българското правителство и премиера Николай Денков. "На базата на какво българското правителство очаква пълноправно влизане в Шенген, щом на границата ни чуждите граничари са колкото нашите? Знае ли някой, че нашата граница се пази от чужди полицейски патрули с чужди коли? Имаме споразумение с "Фронтекс", но то е за вътрешността. Аз с очите си видях граничен патрул на унгарската полиция, с унгарска кола. Има румънски, гръцки, австрийски и естонски патрули. Това е позор", смята Костадинов.

Снимка: БТА

"Какъв е броят на лицата, за които България е отговорна и които Австрия ще изпрати обратно? На това нямаме отговор", попита още лидерът на "Възраждане". Той цитира данни от Агенцията за бежанците, според които, по думите му, капацитетът на бежанските центрове е запълнен над 80 на сто.