Възможно е предлаганият от ПП-ДБ за премиер с втория мандат - акад. Николай Денков, да предложи друг състав на проектокабинет. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Мирчев прогнозира, че проектокабинет на ГЕРБ, оглавяван от Мария Габриел, няма да мине в парламента и потвърди позицията на втората по големина парламентарно представена сила, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ.

Депутатът обясни, че вчерашната среща между ръководствата на ГЕРБ и ПП-ДБ в председателския кабинет в парламента е била за препотвърждаване на позициите.

"Ако ГЕРБ считат, че е възможно с Габриел да съставят правителство и да направят някакви реформи, имат право да опитат, но аз не мисля, че в парламента това правителство ще мине. Не вярваме, че е възможно правителство на конституционната реформа с първия мандат, защото и политическите сили, които биха го подкрепили, не са тези, които биха извършили реална конституционна реформа", коментира Мирчев.

Депутатът отхвърли хипотезите за евентуално "отлюспване" на депутати в подкрепа на кабинета "Габриел" или отсъствие от зала, за да се намали кворума при гласуването на първия мандат.

"Няма как да има тайно гласуване на кабинета "Габриел". Винаги преди подобни гласувания започват слухове - едни няма да влязат, други били купени, но политическата цена, която ще бъде платена от политическата сила, която се опита да направи подобно нещо, ще е толкова висока, че не вярвам такова нещо да се случи", отбеляза Мирчев.

Правителството на конституционната реформа, което предлага ПП-ДБ с втория мандат, не трябва да е коалиционно, а да има експертен характер - да е равноотдалечено от политическите сили, които биха го подкрепили, каза Ивайло Мирчев.

"Възможно е да предложи Денков друг кабинет за втория мандат. Ние от "Да, България" имаме решение на Националния съвет за правителство с експертен характер, защото в тази сложна обстановка политическо правителство не е добър вариант", коментира депутатът.

"Това, което искаме ние да стане, е да стигнем минимум до нивото на Румъния и главния прокурор и съдебната система като стандарт на работа, да отговорят поне на румънското ниво. Там имаме над 100 депутати в затвора, имаме 20 министри и двама премиери и дори трима евродепутати. В България Гешев за три години не намери нито един министър, нито един депутат за каквото и да е прегрешение. Защо Гешев затри делото КТБ, което е най-голямата кражба в историята на страната? Защо с години бави аферата в Барселона с прословутата къща?", попита Ивайло Мирчев.

В същото предаване Александър Симов от БСП каза, че партията му ще участва в разговори с втората политическа сила в парламента. Но прогнозира, че тези разговори ще носят същия дефект, какъвто носеха разговорите за първия (мандат). Симов сравни съдебната реформа с комунизма, който все беше на хоризонта, но никога не дойде.

"Те трябваше да се концентрират около конкретни политики, а сега всички са обсебени от красивата идея за конституционно правителство. Вторият мандат ще е посветен точно на това", смята Симов.

Симов изрази песимизъм относно формирането на кабинета "Габриел". Според него няма да се намерят петима депутати извън ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, които да гласуват в подкрепа на първия мандат.

"Парламентът ще бъде мониториран много строго и всеки, който си позволи да не влезе и всеки, който си позволи да не гласува по начин, различен от заявеното от неговата партия, ще понесе много тежка политическа цена. Ние сме в политическа криза, защото много от партиите не искат да проведат реалния разговор за проблемите. Грешката на Бойко Борисов е, че е заложил на партиен премиер. Това е непродуктивен подход, който се провали веднъж при Слави Трифонов и сега ще се провали за втори път."