Едва половината от пилотите в бойната авиация летят, защото няма достатъчно изправни машини, обяви пред bTV министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Пределът на безопасността за полети е достигнат, добави командирът на Военновъздушните сили.

245 са пилотите в Българската армия, но почти половината от тях не летят заради липса на машини, на които да тренират. При норматив от 120 часа годишно в миналото, сега се оказва, че двамата пилоти на Ми-17 са имали 17 и 19 часа за половин година.

От пет Ми-17 нито един не лети, от пет Ми-24 лети само един. За тяхното възстановяне трябват 49 млн. лева.

От 12 хеликоптера "Кугър" летят 4, от шестте учебни хеликоптери Бел 206 - три. Техният ремонт се изчислява на близо милион.

Калкулациите на Министерството на отбраната са, че 50 милиона лева са нужни, за да бъде възстановена летателната годност на вертолетите, включително и за гасене на пожари, защото вече не разполагаме с хеликоптер за тази цел.

Командирът на военновъздушните сили е готов да спре част от сложната подготовка на летците от бойната авиация заради риска, докато не се осигурят резервни части за ремонт и горива за машините.

"Загубата на нашите колеги се отразява много тежко навсякъде. Действа и върху мотивацията на летателния състав, а и на всички останали. Това действа на психиката, това действа на мотивацията. Ще трябва да се съобразим с тази обстановка преди да възобновим полетите във военната авиация", заяви ген. Цанко Стойков.

Продължава разчитането на черната кутия на падналия хеликоптер. Оцелелият борден техник - офицерски кандидат Алексей Каменов, продължава да е във ВМА с гръдна травма.

Министърът ще внесе следващата седмица промени в Закона за обществените поръчки, които да възпират възможността на фирми без всякакъв правен интерес да обжалват процедурите за ремонт и доставка на военна техника.

Миналата година по тази схема Министерството на отбраната загуби 42 милиона лева, отделени за ремонта на изтребителите МиГ-29. Обжалвана е и поръчката за възстановяването на вертолетите Ми-17 за 3,7 млн. лева.