Проблемът при поръчката на автомобилите за МВР, която се разследва от ОЛАФ, е, че са променени спецификациите на автомобилите към по-нисък клас. Това заяви вътрешният министър Христо Терзийски пред ресорната комисия на парламента.

Той уточни, че вече текат разпити на служители, които са имали отношение към поръчката.

Вътрешният министър смята, че в случая проблемът идва от конкретното решение за закупуване на по-нисък клас автомобили от първоначално предвидените.

"Наказанието, което най-вероятно ще ни бъде наложено от Комисията, е заради това, че са променени техническите изисквания към автомобилите, които искаме да бъдат закупени, към по-нисък клас", каза още Терзийски, който по това време беше шеф на Националната полиция.

Министър посочи и кога е станала подмяната на спецификациите: "Някъде може би към средата на февруари месец 2017-та по времето на служебния министър се взе решение на база на съвети, подадени от негови съветници, че тези спецификации трябва да бъдат завишени. Всички документи по тези процедури са в досието на обществените поръчки".

Той допълни, че спецификациите за колите, изготвени от Главна дирекция "Национална полиция", са били същите като тези на "Гранична полиция".

По друга гореща тема - полемиката около непълнолетния син на президента Румен Радев, който е участвал в парти, приключило с идването на полицията, Терзийски заяви: "Това са нарушения, извършени от група лица, едва ли не обвиняват полицаите, че си вършат работа".

Той не коментира дали синът на президента е бил привикан с майка си в полицията и не назова нито едно име.

"Колегите от 4-то районно работят по случая, след това ще дадем материалите в районна прокуратура. Не всички лица са се явили. МВР си свърши работата, няма как да ви отговоря за лица, които подлежат на специална защита", каза още министърът.

Самият Румен Радев вече отрече много от медийните твърдения около случая.