Трети ден земеделски производители излизат на протест. Според Националната асоциация на зърнопроизводителите, времето на протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден, докато не бъдат приети исканията. Няма да има протести в събота и неделя, предава БНР.

Две са обявените места в Благоевградска област за протести днес. Едното е в района на полигона край Благоевград, където в 10 часа фермерите ще се опитат да блокират със земеделска техника кръговото кръстовище между АМ "Струма" и Главен път Е-79. Другата група протестиращи ще блокира международния път София-Кулата в района на град Кресна, там няма алтернативен маршрут.

Снощи земеделските производители от Гърция блокираха граничния пункт Промахон, българските фермери ще направят същото на ГКПП "Кулата".

Земеделските производители от Ямболска област и днес ще спрат трафика с трактори на изходите към АМ "Тракия". Между 10 и 14 часа ще бъде спряно движението в района на селата Дражево и Кабиле. Пътят между Ямбол и Сливен, в тези часове, също ще бъде блокиран.

Ще остане затворен и международният път от ГКПП пункт "Лесово" към пътен възел "Петолъчката". Камионите ще бъдат спирани на паркинга до село Веселиново.

Фермерите настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

Те разговаряха снощи с премиера Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев по предложения от правителството нов меморандум за разбирателство.

Премиерът проведе две отделни срещи с браншовите организации, защото от Аграрната камара и зърнопроизводителите не пожелаха да са заедно с други организации, които, според тях, имали политически искания и не участвали в протестите.

"Имаше среща в МС! На тази среща бяха се намърдали хора- псевдобраншовици, с които нямах мандат като председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите да стоя на една маса! Не всички, но някой поеха негатив заради други", заяви в социалната мрежа председателят на асоциацията Илия Проданов.

"Аз съм земеделец и съм част от бранша и винаги ще бъда! За разлика от тези псевдо земеделци, лъскащи софийските улици по цял ден, аз работя на полето заедно със семейството си и земеделието в България ми е кауза!!! Успех утре на всички протестиращи и битката продължава", написа още Проданов.

От правителствената пресслужба съобщиха, че преговорите с браншовите организации продължават в петък следобед, постигнат е напредък. Има споразумение за подпомагане със 150 милиона лева за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя.

Премиерът е бил категоричен, че ще се подпомагат само зърнопроизводители, които са на загуба. Правителството е готово да приеме опростена справка за разходи и приходи с цел да се ускори процеса и стопанствата да получат допълнителните помощи възможно най-скоро.