Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев, издигнат от "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София", призова за Закон за лустрацията, "за да спре шантажът към определени хора". 

"Ще се обърна към политиците да приемат закон за лустрацията, за да спре шантажът към определени хора. Трябва да се криминализира и появяването на информация от досиета, която я няма в архива", обяви Терзиев в предаването "120 минути" по bTV. 

Ако спечели кметското място, предприемачът и инвеститор в новите технологии, ще създаде музей за комунистическия режим , "където да се разказват историите и хората да знаят какво се е случило на пострадалите и никога да не се повтаря", подчерта той. Според него трябва историята да бъде разбрана и приета, за да върви напред човек. 

По думите на Терзиев за "болката на хората и всичко, което им е причинено" по времето на комунистическия режим, никой не се е извинил. "Аз искам да се извиня. Да дам едно начало като потомък на хора, които са били от тези структури". 

И подчерта, че разбира темата. "Като си дете нямаш наблюдение как е работил режимът. С годините, с които разбираш какво се е случило, започваш да си даваш сметка. Мен ме боли как сме си унищожили голяма част от интелигенцията, как са наказвани деца. Радвам се, че кандидатурата ми стана повод разговорът да бъде продължен", добави кандидатът за кмет. 

"Изживял съм прехода като много други деца. Не съм се чувствал специален, редейки се на опашка в 5:30 часа сутринта, за да може баба ми да застъпи и аз да ида на училище. Спомням си как всеки един от нас го беше страх да се прибере от училище, защото могат да му вземат якето", споделя още кандидатът за кмет на София. 

Спомня си и борбата на родителите му да намерят своето място: "Баща ми, който имаше 5 долара заплата по време на хиперинфлацията. Опитът му да прави частен бизнес и неуспехите и разбирането, че това може би да не е неговото поприще. Спомням си как съм си изкарвал оценките и как сам трябва да ковеш съдбата си".

Още в началото бил откровен и казал на трите стоящи зад него партии, че това е част от неговото минало. "Аз няма от какво да се срамувам. Родителите ми не са били герои на криминалния преход, не част от икономическите структури, не са се занимавали с политика, държавна администрация. Те бяха част от прехода", обясни още Терзиев, коментирайки миналото на семейството си след обвиненията, че то е свързано със структурите на "Държавна сигурност". 

В края на юни бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев каза, че бащата, дядото и чичото на Терзиев са заемали постове в различни управления на ДС, някои били и партизани. В отговор на това Терзиев заяви, че не е познавал добре дядо си, който е починал много отдавна, и че е благодарен как е възпитаван от родителите си. 

В подкрепа на кандидата за кмет съпредседателят на ПП Кирил Петков разказа във Facebook за миналото на своите баба и дядо, които са били в лагери по време на комунистическия режим. Добави, че се гордее с това, че баба му Райна Петкова е отказала да бъде принудена да стане част от Държавна сигурност, подчертавайки, че нейната смелост не го дефинира - по същия начин, по който миналото на семейството на Терзиев не дефинирала него.

Бъдещето на София 

Терзиев сподели още, че харесва София на своето детство. Квартал "Младост" бил в поляни, свободно пространство - краят на София. Малко след като сключват брак със съпругата му се връщат в апартамента в "Младост", докато тя - "кореняк софиянка", имала предразсъдъци, че кварталът наистина е на края на града. 

Състоянието на тротоарите в София той описа като "тук има - тук няма". "Необходими са около милиард, за да бъде решен проблемът трайно. Това, което се прави, трябва да се прави с качество, за да не се налага ремонт след две години", смята Терзиев. 

Според него е възможно да бъдат изградени 30 детски градини за четири години. "Има инструменти - от разширяване до отчуждаване на терени, работа с частни инвеститори. Има интерес и трябва да им се помогне, за да се реализира", каза още той. 

"Аз съм доказан боец. Никога не съм се предавал и това е причината всичко, което съм започвал, да го доведа докрай", категоричен е Васил Терзиев.