Кандидатът за кмет на София, издигнат от ПП-ДБ и "Спаси София", Васил Терзиев отговори на критиките на Иван Костов, министър-председател в периода 1997-2001 г., бивш лидер на СДС и създател на ДСБ.

Преди дни в интервю за БНР Костов коментира, че Терзиев не успява достатъчно адекватно да адресира миналото на семейството си: 

"Това, което казва, той може би си мисли, че е нещо свежо, но аз го чувам от месец декември 1989 г. и от януари 1990 г., когато бе първата промяна в конституцията от БКП. Те това говореха, че не са всичките лоши, че има добри и лоши. И накрая "лошите" излязоха явочниците и вербуваните хора, а офицерите се изпокриха и станаха капиталисти. Това за мен е много неубедително. И знам, че хората, които говореха така, са основната спирачка за незавършването на българския преход", каза Костов за изказванията на Терзиев за Държавна сигурност.

Създателят на ДСБ коментира още: "Има дълбоко необмислени неща, свързани с неговото говорене по отношение на това какво ще прави в София. Защото София не е фирма, а огромна общност от хора, чиито среден стандарт на живот е по-висок от този в Европейския съюз. Тази общност не може да се управлява, както се управлява фирма. Тя изисква многостранни познания по градоустройство, по кръгова икономика, аз не виждам тези неща. И, ако иска да получи тези гласове, както казва Радан Кънев, той трябва да направи много усилия".

В предаването "Събуди се" по NOVA кандидатът за кмет на София отговори: "Виждам какво се случва на терен, когато сме с хората. Много хора, които са пострадали от режима, дойдоха и ни казаха: "Гледайте бъдещето. Не се връщайте постоянно в миналото". По-правилно е да се види аз какво съм направил и всичките работни места, които съм създал и за какви ценности съм се борил". 

Терзиев добави и че са изградили "изключително добър екип" - от районни кметове и общински съветници. Прекарали "страшно много" време на терен, за да се запознаят с проблемите на хората и да им предложат своите решения. "Приемам всяка една критика. Всеки един от нас има какво да учи", добави кандидатът за кмет на София. 

Според него основният му конкурент е апатията. "Хората са загубили вяра в политическата класа, не им е до избори и не вярват, че общината работи за тях. Това е най-тъжното нещо, което видяхме по време на всичките си срещи", каза още Терзиев. 

"Всичките опоненти в битката са достойни, избрани от отделни структури и партии. Оценявам високо качествата на всички тях и се надявам да се получи хубав сблъсък на идеи, а не типичното отрицание на всички други кандидати", подчерта номинираният от ПП-ДБ и "Спаси София".

Попитан защо не се е кандидатирал и за общински съветник, Терзиев обясни: "Така сме преценили. Имаме изключително силен кандидат в лицето на Борис Бонев. От ден едно сме фокусирани върху убедителна изборна победа. Преценили сме, че това е най-правилната конструкция и че имаме всички шансове да дадем нов тласък на София. Мисля, че няма нужда от мен в общинската листа".

На въпрос дали, ако ПП-ДБ и "Спаси София" не успеят да съберат мнозинство в общинския съвет, са готови да повторят "сглобката" по примера на националното управление, той заяви: "Ние сме казали, че ще търсим тематични мнозинства. Когато имаш добри идеи, очакването ни е разумните хора да подкрепят най-доброто за развитието на града. Ще търсим диалог за изпълнението на нашата програма - което включва да си говориш с всички, представени в общинския съвет, без договорки".

Терзиев добави, че ако не спечели изборите, ще се занимава с обществена дейност и ще работи за "благото на града и България". "План "А" за момента е да се справим добре на 29-и октомври. И след това четири години да покажем един различен модел на управление - прозрачно и отговорно", заключи кандидатът за кмет.

От ПП-ДБ и "Спаси София" откриха кампанията си за вота в София на 29 октомври с пърформанс на открито пред НДК. Според Терзиев столицата е един от най-тъмните градове в Европа, затова привържениците на коалицията символично осветиха пространството при Националния дворец на културата с фенери.