Кандидатът за кмет Васил Терзиев не е част от листата за общински съветници на коалицията "Обединени за София", в която влизат ПП-ДБ и "Спаси София", става ясно от проверка на имената на номинираните на сайта на формацията.

Общо 61 са издигнатите за общински съветници на коалицията, а водач на листата е Борис Бонев от "Спаси София". Така се оказва, че Терзиев не иска да става общински съветник и играе вабанк - или кмет, или нищо. До момента обичайната практика на местните избори е номинираният кандидат за кмет да влиза и в листите за съветници.

По-рано днес Терзиев беше регистриран в Общинската избирателна комисия заедно с номинираните за общински съветници. Заедно с него на регистрацията присъстваха част от кандидатите, както и номинираните за кметове на 24-те столични района.

И Терзиев, и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, и лидерът на "Спаси София" Борис Бонев бяха категорични, че очакват да спечелят кметския пост още на първия тур на местните избори на 29 октомври, както и мнозинство в Столичния общински съвет.

"Ще работим да вдигнем стандарта на прозрачност, да променим всичко, което зависи от нас, да има по-голяма ангажираност на гражданите, да разбират какво се случва, да изкореним корупцията и "модела ГЕРБ" на управление на града", каза пред ОИК Терзиев.

"Основният проблем е техният модел на управление, който искаме да променим. Притеснява ни 17 години наследство, което ние ще трябва да поправяме, което не е никак лесно. Работим за убедителна победа на първи тур и мнозинство от общински съветници", заяви още номинираният за кмет на ПП-ДБ и "Спаси София".

Втори след водача Борис Бонев в листата на "Обединени за София" са адвокатът Димитър Шалъфов, бивш кандидат за народен представител от ПП, досегашният съветник от ДБ Бойко Димитров и бившата депутатка от ПП Цветелина Симеонова - Заркин.

Досегашната общинска съветничка на ДБ Марта Георгиева е под номер 15 в листата, актьорът Веселин Калановски, също общинар до момента, е подреден на 18-о място. Други двама общински съветници на "Да България" - Грети Стефанова и Иво Божков, са съответно на 21-о и 30-о място.

Пълния списък на кандидатите за СОС от листата на ПП-ДБ и "Спаси София" вижте тук >>