Това, което искаме като администрация да направим, е да има улица на името на руския опозиционер Алексей Навални и улица на името на преподавателя от СУ Кристиан Таков, заяви столичният кмет Васил Терзиев на брифинг в Столичния общински съвет.

Новината за смъртта на Навални беше съобщена няколко дни по-рано, като все още информацията как и от какво е починал не са известни. Таков изгуби битката с коварно заболяване през 2017 година, когато беше на 51 години. Освен доцент по гражданско право и преподавател, Таков беше и един от основателите на "Да, България".

Терзиев каза, че темата за имената на улиците в София трябва бъде обсъждана, но не е сега моментът за това. Трябва да положим една по-добра основа за развитието на града и чак след това да преминем към идеологически теми, по които винаги ще има различни мнения, коментира Терзиев.

На въпрос "Това с Навални може ли да замени улица "Граф Игнатиев"?", Терзиев отговори: "Възможно е, но това е тема, която ще търпи развитие".

По повод избора на председатели на комисии, което трябва да се случи днес в СОС, Терзиев каза, че не е нормално най-голямата политическа сила в Общинския съвет, която има 23-ма общински съветници, да има председатели на две комисии, които нямат особено отношение към големите проблеми на столицата. Терзиев каза, че се е надявал да види разпределение на председателските места, което да има някаква политическа логика.

"Има по-важни комисии, има и не чак толкова важни и там да бъде разпределено на базата на тежестта на всяка една от политическите формации", посочи столичният кмет, цитиран от БТА.

По повод на честванията на Деня на защитниците на отечеството Терзиев каза, че, "ако някой иска да протестира, нека иде пред външно министерство".

Той съобщи, че от Министерството на външните работи са му изпратили нота с молба "за извършване на съответните действия по компетентност".

По думите на кмета тези действия се изразяват в това да бъде осигурено безопасно протичане на проявата.

Терзиев подчерта, че той не може да разреши или забрани протеста.

"Забранихме Луковмарш, но там е различно, има различни процедури, когато се организира митинг, шествие и други, каза столичният кмет. Моята позиция съм я заявявал нееднократно за това къде е Русия и къде е Украйна и че ние трябва да бъдем от правилната страна на историята", каза кметът.

Васил Терзиев коментира и отмяната на извънредната точка, включена в дневния ред на днешното заседание на СОС относно участието на районните администрации на Столична община като водещи партньори по проекти по Процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап II".

Терзиев каза, че се очаква СОС да одобри провеждането на извънредно заседание на 27 февруари, на което докладът да бъде разгледан.

Относно напрежението около кмета на район "Илинден" Емил Бранчевски, Васил Терзиев каза, че трябва да му се даде шанс "да оправи нещата, от които са недоволни хората". Ако той не успее да отговори на очакванията на хората, ще обсъдим какво следва, посочи Терзиев.

"Дори да си сваля доверието, това не може да промени дали той е кмет или не. Не съм се чувал с него, имам си достатъчно проблеми и предизвикателства", допълни столичният кмет.

Междувременно по повод Деня на Съветската армия посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова и служители на посолството, заедно с представители на дипломатическия корпус и обществеността, поднесоха цветя на костницата на съветските воини в кв. "Лозенец" в София

Именно заради това честване пред Столичната община граждани протестираха, че Терзиев е дал разрешение то да се състои.

По-рано от ПП-ДБ поискаха от столичния кмет тези чествания да бъдат забранени.

Същевременно, разбираме, че точно днес в София ще честват убийците му - представителите на този режим, който избива най-смелите си синове, избива украинския народ и нашите сънародници там, режим, който обяви България за неприятелска държава, а самият той е обявен от Европейския парламент за терористичен. Обръщаме се към кмета на София с призив да използва своите правомощия по чл. 12, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и да наложи забрана за провеждане на този триумф на смъртта, наречен честване на "Деня на защитниците на отечеството" или Ден на Съветската армия, посочиха от ПП-ДБ в декларацията.