Водихме конструктивна дискусия в тази среща, която беше заредена с толкова напрежение, каза премиерът Бойко Борисов след срещата Европейски съюз-Турция. В срещата ЕС-Турция тази вечер в резиденция "Евксиноград" край Варна участваха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, президентът на Турция Реджеп Ердоган и българският премиер Бойко Борисов.

Очакванията бяха да няма толкова конструктивна позиция, но съм благодарен и на тримата, че говорихме около това, което ни обединява. Поставихме всички въпроси, които касаят България и Европа. И на двустранните срещи поставихме всички теми, като се започне от тракийските бежанци и изселници. Има доста претенции и от турската страна, но разговорите ще продължат и в съвместни комисии и други срещи и се е надявам да има решения, каза Борисов.

Той благодари на турския президент Реджеп Ердоган, че на нашата граница има нулев мигрантски натиск. Надявам се българите да го оценят, защото помним времената, когато мигрантската вълна ни беше притиснала, каза Борисов.

Благодаря и на членовете на Европейския съвет, които всички до един гласуваха за провеждането на тази среща, посочи той. Премиерът благодари също на гражданите на Варна.

Турция има претенции по въпросите за мюфтийските имоти, за обезщетенията и последствията от Възродителния процес, за управлението на водите и за културните паметници, посочи Борисов. Затова, да не бъркаме тази среща с двустранните отношения, каза той. С външните министри и с обща комисия тези въпроси могат да се разгледат, заяви българският премиер.

Днес постигнахме голяма част от целите, които си бяхме поставили, отбеляза Борисов. Споразумението за бежанците продължава, следващият транш за Турция се осигурява, допълни той. Най-големият успех е, че след замерянето с претенции и реплики през медиите, сега вече се връщаме на масата на преговорите, всеки със своите мотиви и този канал на диалог трябва да продължи да работи. Мисля, че в края на председателството ни ще има още една такава среща, добави Борисов.

Реджеп Ердоган предостави много информация за Сирия и за бежанските лагери и колегите взеха тази информация, която трябва да се обсъди.

На срещата се разбра, че Реджеп Ердоган и Доналд Туск са играли футбол в Полша преди време и са били дузпи, каза още Борисов.