На първия граждански протест под наслов "Спри подслушването! Ти можеш!", който се проведе днес, от партията на Яне Янев заявиха, че сега вадят част от въпросните разговори в писмен ден. В петък, на редовната си пресконференция, от РЗС ще изслушат в присъствието на журналисти пълните записи, ако дотогава някоя от медиите или парламентарно представените партии, които също разполагат с аудио записи, не наберат смелост да ги оповестят, заявиха още от партията.

Разговор № 1

Менда Стоянова: Ало, здравей. Как си?
Ваньо Танов: Чакам шофьора да дойде да ме вземе. Отивам към летището. Ще летя за Хелзинки.
М.С.: Само две минути…
В.Т.: Добре де, слушам те.
М.С.: Да те питам дали се запозна с човека, дето ти казах… за шеф на митницата в Пловдив?
В.Т.: Да, видях го, обаче тая работа няма да стане. Това може да стане само през трупа ми. За тоя три затвора играят търг кой да го прибере… Ти ме караш да назначавам бандит…
М.С.: Този човек аз гарантирам за него… Независимо какво говорят за него той ще свърши работа…
В.Т.: Трябва да съм умрял да го назнача… За мен той е жив престъпник.
М.С.: Да знаеш, че аз много държа на него и ако трябва ще занимавам дори премиера…
В.Т.: Е… щом премиера искаш да занимаваш… иди сега в кабинета на неговото бюро има визитки, да ти се разпише на една... писмено да ми нареди…

Разговор № 2

Искра Фидосова: Ало, здравей, удобно ли е?
Ваньо Танов
: Да.
И.Ф.: Днеска ли изтичаше срокът там за митницата Лом?
В.Т.: Да.
И.Ф.: Там всичко окей ли е?
В.Т.: Не е окей.
И.Ф.: Що?
В.Т.: Ами щото има, на изпита има 2.90.
И.Ф.: Как има 2.90, бе?
В.Т.: Ами 2.90 има средна оценка.
И.Ф.: Айде стига, това ще стане ебаси скандала! Значи ние тука 20 общини обиколихме.

В събота, по време на участието си в предаването "Директно с Карбовски" по Нова тв, премиерът Бойко Борисов пръв спомена името на Фидосова във връзка със скандала, но не уточни за какво става дума. До този момент не се знаеше за запис с нейно участие.
"Танов на всички обаждания, които е имал, на всеки опит за натиск, включително на зам.-председател на парламента (Лъчезар Иванов - бел.ред.), аз го свалих на редови депутат заради това, че се е опитал да му влияе, нито едно назначение не е направил там, където са му се обаждали, дали Фидосова, или друг, трети, четвърти”, заяви тогава Борисов.

Днес от пресцентъра на ГЕРБ заявиха пред Дарик радио, че официалната позиция на партията е да не коментират РЗС. Самата Менда Стоянова каза
пред БНР, че не разпознава себе си в записите и това не е нейният стил на говорене. Пред БТА обаче изтъкна, че ще коментира записите, когато прокуратурата се произнесе по тяхната автентичност.

От прокуратурата вече са изискали от РЗС да им бъдат предоставени материалните носители на записите между Менда Стоянова и Искра Фидосова с Ваньо Танов, с които разполагат. Те ще бъдат приложени към досъдебното производство, което беше образувано, за да изясни как са записани разговорите на митническия шеф с министър Симеон Дянков и заместника ми Владислав Горанов, предаде КРОСС.

Междувременно Яне Янев съобщи още, че съвременната апаратура, с която разполага полицията, дава възможност въвеждайки определени думи като ДДС, фактури, касова наличност и други подобни изрази, веднага след употребяването им апаратурата да се включи.

„Това показва, че целта на Цветан Цветанов е двоен удар, както по гражданското общество, така и по бизнеса, който не е в икономическите групировки на ГЕРБ”, обясни лидерът на РЗС, цитиран от Дарик радио.

Той откри новата кампания на партията си във Велико Търново и съобщи, че според негова информация само в града се подслушват над 3500 души, а в цялата област те са над 5000.
„Великотърновската полиция е снабдена с модерна апаратура, с която се подслушват и други региони в Централна Северна България”, каза още Янев.
Той допълни, че огромна част от подслушването е незаконно, без разрешение от прокуратурата и съда.

Шефът на областната дирекция на МВР комисар Живко Коцев заяви, че не може да се ангажира с коментар и не е запознат с изнесените факти.