Столична община се е оттеглила от ключови сфери, като спорта, културата и духовността, а все повече деца имат здравословни проблеми и са обездвижени. Тази позиция изрази Ваня Григорова на среща със Станислав Ангелов - Пелето, с представители на Сдружение Футболен клуб "Левски - Раковски" и деца от спортния клуб на едноименния столичен стадион.

Не може София да е отличена с титлата "Европейска столица на спорта" за 2024 г., а да не се отделят почти никакви средства за спорт, коментира Григорова.

В България има общини, които отделят по 7-8% от бюджета си за спорт, докато в София процентът е много под един, каза Пелето.

"За съжаление, днес има много деца с проблеми като астма и затлъстяване. Очевидно е, че нуждата от спорт е болезнена," заяви Ваня Григорова и отбеляза още една сериозна опасност: "Очевидно е, че децата - поради липсата на спорт - се занимават с много други дейности, които са, меко казано, са на ръба на закона дори. Трудно можем да прогоним наркодилърите от оградите на училищата, когато не сме създали някаква възможност за развитие на младите хора," каза тя.

По думите й, когато не са създадени условия за децата да се занимават с нещо креативно, не е чудно, че много млади хора проявяват разрушителни наклонности и вандализъм. Според нея родителите също са се оттеглили от тези дейности поради невъзможност, липса на време или средства.

"Нямаш време. Родителите в голямата си част също са тежко експлоатирани на работните си места. Те нямат време да си починат, какво остава да водят децата си по състезания и на тренировка всеки ден или 4 пъти в седмицата," отбеляза Григорова и заяви, че всичко това е следствие от оттеглянето както на държавата, така и на общината от всички онези дейности, свързани с развитие на талантите на децата.

"Много ценя това, което Вие правите. Опитвате се до известна степен да компенсирате оттеглянето на властите от тези ключови дейности," обърна се тя към представителите на спортното сдружение и допълни: "Надявам се да имаме възможността да помогнем това да се случва много по-адекватно във всички квартали на София или поне на ключовите места, които да са достъпни, така че децата сами да могат да ходят дотам и да не се налага родителите, бабите и дядовците да се чудят как да им осигурят физическа активност."

От клуба изразиха готовност и необходимост от сътрудничество с местната власт. Обясниха, че се издържат чрез кандидатстване по различни проекти, но това е крайно недостатъчно. Според Станислав Ангелов известно допълнително финансиране, по-добра комуникация и организация, за да се работи професионално, е най-важното.

"Дейностите, в които бихме могли да си сътрудничим с общината, значително биха облекчили нас и работния процес като това общината да осигури дежурни лекари и охрана, вместо да се харчи ресурс от спортните клубове за наемането им, ресурс, който иначе би отишъл за децата. ", отбеляза Ангелов, който е директор на футболния клуб.

По думите му спортът е превенция, развива и много други човешки качества - като дисциплина, йерархия, децата се учат да се подкрепят и да работят в екип, да не предават приятелите си, понякога усещат и предателството, разказа бившата футболна звезда.

"Изградените умения се интегрират в обществото, което е изключително важно за цялостното развитие на нашата държава", отбеляза Станислав Ангелов - Пелето.

Успехът на едно управление се измерва със степента на подобряване на качеството на живот, коментира по време на срещата Диана Тонова.

"Не стига да сложиш една пейка пред блока по молба на живущите. Ще е достатъчно, ако си решил важните обществени проблеми на хората - децата им посещават детски градини, не си чупят краката по тротоарите, не обикалят часове, за да паркират в близост до дома си, не се страхуват да минават през тъмните подлези", каза Тонова.

Според нея, когато общината се е погрижила за младите семейства и възрастните хора, тогава, със самочувствие за добре свършена работа, може и той да поседне на пейката пред блока. "Метафората е за всички управляващи Столична община. Време е София да се управлява с цел - повишаване качеството на живот на общността", категорична бе Диана Тонова.