Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова е получила по равен брой номинации с председателя на БСП - София Иван Таков до момента. Двамата бяха номинирани за кмет на столицата на първите 4 конференции на районните организации на социалистите в София. Процесът по издигане на кандидати за кметове започна в събота, когато се проведоха три от конференциите - на районните организации в град Нови Искър, в "Надежда" и в "Красна поляна", а в неделя беше в "Люлин".

Самата Григорова още не е обявила своето крайно решение, но смята, че след като десните сили излъчиха своя кандидатура, е редно и левите да се обединят около една обща.

"С мен бяха водени разговори от различни партии. Към момента не бих могла да кажа различно от това, че имам покани от различни партийни среди за кандидат за кмет на София от левия спектър", каза по бТВ Ваня Григорова.

Тя все още не е дала своя окончателен отговор дали ще приеме поканата и ще се впусне в кметската надпревара.

"Десните среди намериха общ кандидат. Логично е и левите среди да търсят общо лице, с което да се явят на предстоящите местни избори. Дали ще съм аз, или друг - това е въпрос на разговори", посочи тя.

"Смятам, че трябва да се провежда социална политика, насочена към гражданите и работещите в София. За мен като гражданин и личност, която е обществено активна от много години, на мен ми липсва тази политика. Дали ще се съглася - не мога да кажа сега", обясни Ваня Григорова.

Според нея в София през последните години местната политика е противоречива.

"Местна и национална политика се допълват. Не беше направено това, че не се върна ВиК дружеството в София в общински ръце. Не знам защо все още не се преминава към това. Не знам защо почистването на София в общински ръце. Това е неолибералната посока, в която България се движеше", обясни икономическият съветник на КТ "Подкрепа".

Синдикалистката, която по-рано днес взе участие в заседанието на Тристранката, коментира, че за "Подкрепа" е смущаващо, че 3% дефицит е поставено като самоцел от страна на кабинета, без значение каква ще бъде цената за това.

Григорова е против преместването на Паметника на Съветската армия, каквото решение взе преди месеци Столичният общински съвет.

"Не биваше да се случва такава политическа заигравка. Това е дъвка за политикани. Против съм премахването на Паметника на Съветската армия", каза още тя.

"Васил Терзиев е основен опонент на политиката, която аз смятам, че трябва да се води. Той обяви, че София трябва да е продукт, който да е конкурентен на европейския пазар. Не считам, че столицата на България трябва да се разглежда като продукт", подчерта Ваня Григорова.

Все още Васил Терзиев е единствената публично официализирана кандидатура за кмет на вота наесен. Той беше издигнат от ПП-ДБ, "Спаси, София" и "Екипът на София". А покрай нападките за неговите роднини от ДС в социалната мрежа започнаха да валят предложения левите в столицата да издигнат внука на Тодор Живков - Тодор Славков.

На проведените 4 районни конференции на БСП-София беше изразена подкрепа от делегатите за формиране на широка местна коалиция, с която БСП да се яви на изборите през есента.

Конференциите на всички 24 районни организации на БСП в София за номиниране на кандидати за всички видове кметове, трябва да се проведат до средата на август. А до 3 септември трябва да се състои Градската конференция, на която да бъдат утвърдени кандидатите за кметове, както и да бъде подредена листата с кандидати за общински съветници, съобщават оттам.