Кандидатът за кмет на София от Местна коалиция "БСП за България" Ваня Григорова и Иван Таков, в качеството му на председател и представляващ коалицията са подали жалба в Административния съд в София срещу решение № 1094-МИ/06.11.2023 г. на Общинска избирателна комисия-Столична за избор на кмет на Столична община, съобщиха от съда.

В жалбата е направено искане за спиране на предварителното изпълнение на решението.

Съгласно чл. 1, ал.1 от правилата за разпределение на делата в Софийския административен съд, жалбата е изпратена на СИК за незабавно окомплектоване с административната преписка и изпращането им съда.

След постъпване на преписката, ведно с жалбата, незабавно ще бъде образувано дело и разпределено на случаен принцип на съдия.

Искането за спиране на предварителното изпълнение ще бъде разгледано незабавно след образуването на делото.

Според финалните обобщени данни на Централната избирателна комисия за местния вот в София: 

  • Васил Терзиев, издигнат от МК "Продължаваме промяната", "Демократична България" - "Спаси София", е получил 175 044 гласа или 48.20% от вота на столичани;
  • Ваня Григорова, издигната от МК "БСП за България" (коалиция "БСП за България", КП "Левицата", КП "Неутрабла България", КП "Алтернативата на гражданите", ПП "Атака") е взела 170 258 гласа или 46.89% от столичния вот.
  • 17 834 или 4.91% от софиянци, отишли до урните, са пуснали бюлетина "Не подкрепям никого"

Столичният общински съвет се събира на първото си заседание след изборите в понеделник, 13-и октомври, от 10 часа. Тогава новоизбраните общински съветници, както и новият кмет на София Васил Терзиев, и районните кметове ще положат клетва. То е насрочено със заповед на областния управител Вяра Тодева.