Министерството на външните работи (МВнР) е запознато с всички предложения на френското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от МВнР в отговор на запитване.

Действията на българските институции не могат да излизат извън рамката, създадена с решението на 47- ото Народно събрание на Република България във връзка с разширяването на ЕС и процеса на преговори на Република Северна Македония от 24 юни от 2022 г., уточниха от министерството, цитирани от БТА.

В Република Северна Македония е в ход вътрешна процедура за приемане на предложението на Френското председателство, за което е необходимо да се изчака малко време. Евентуални спекулации по въпроса в България през този период биха могли да се отразят негативно върху процесите в съседната ни държава, заявиха още от МВнР.

За утре президентът Стево Пендаровски свита заседание на Съвета за сигурност, на което ще бъде разгледано предложението на френското председателство. В петък премиерът Димитър Ковачевски и външният министър Буяр Османи защитиха предложението с аргумента, че с него македонският език става официален в Европейския съюз.

България може да има каквато си иска за позиция за македонският език, но това не е позиция, приета и от Европейския съюз заяви Буяр Османи. По думите му въпросът с македонският език е решен и всички лъжи, свързани с него трябва да бъде развенчани.

За понеделник е насрочена онлайн среща с българския външен министър Теодора Генчовска относно двустранния протокол, но той не е свързан с рамката и ще бъде подписан, когато правителството на РСМ одобри целия пакет.

Тази вечер в 20 пред сградата на правителството в Скопие опозиционната ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу предложението на френското председателство.

За тази вечер в София е насрочен протест пред Френското посолство под мотото "Защити българите в Македония".