Напрежение пред някои избирателни секции и съмнения за манипулации на вота има в Северозападна България, предаде bTV. Прокуратурата проверява сигнали за нова схема - масова регистрация на избиратели с фалшиви медицински документи в подвижните секции в Бяла Слатина. Добавени са допълнително 350 души със заявка за подвижни избирателни секции, 70 от тях са в село Галиче.

В bTV са получили и видеоклип, в който се вижда как член на секционната избирателна комисия проверява кой как е гласувал. 

400 заявления за гласуване с подвижни секции са подадени в Бяла Слатина. Всички епикризи на трудноподвижните гласоподаватели са изкарани от един и същи доктор. По сигнала вече работи прокуратурата, предаде Нова телевизия. Псевдоинвалидите живеят в една от махалите на Бяла Слатина. Разказват, че личните им карти са събрани, след като положили чакъл на улиците в квартала. Искал им ги местен лидер, който е член на подвижна секционна избирателна комисия.

След като взели личните им карти, имената им се появили в списъка на хората, които ще гласуват в подвижни секции. По документи всички имат една и съща диагноза- болки в кръста, слизащи към крайниците. Хората от списъка категорично заявяват, че не са инвалиди.

Във Врачанско се говори за масово купуване на гласове на цена между 50 и 100 лв. Избиратели разказват как са им предлагани пари, признават, че са ги приели.

Хората, взели пари, са изключително бедни. Според местните истинският виновник за търговия с гласове ще остане ненаказан.

Директорът на областната полиция в Плевен дойде в една от избирателните секции в село Буковлък, за да възстанови реда, тъй като е имало струпване на хора в избирателна секция и в стаята за гласуване са влизали повече от един избирател, предаде БНТ. Буковлък се слави с купуване на гласове на всички избори.

Има сигнали за купен вот, казаха от полицията. Обществена тайна е, че преди всички избори тук хората предварително продават гласовете си и гласуват компактно. Само за пример - съседната избирателна секция беше празна, а там гласуват повече хора от български произход. Като доказателство само сутринта 30 % от хората в ромската секция бяха гласували. Те, разбира се, отричат всичко това.

От ЦИК обявиха, че към 13 часа при тях са постъпили общо 106 жалби и сигнали, като 63 са свързани с организацията на изборния процес, а 18 за нарушаване на избирателните права. По отношение на предизборна агитация е установено, че на определени сайтове има качена предизборна агитация за кандидати. В момента ЦИК заседава по тези случаи.

Към момента в ЦИК са постъпили и нови 4 искания от страна на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане на имунитета на кандидати за кметове на кметства и община и на общински съветници, каза Александър Андреев. Той уточни, че ЦИК вече е снела тези имунитети. В един от случаите става въпрос за предлагане на имотна облага, уточни Андреев.

ЦИК е установила нарушение на ИК чл. 205 , ал.5, за нарушаване на закона чрез оповестяване на междинни резултати от т. нар. екзитпол и дала указание от сайта на вестник "24 часа" и на агенция ПИК незабавно да бъдат премахнати тези публикации, информира говорителят Таня Цанева.

По-рано главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че 9 кандидати за местна власт са със свален имунитет, а за още пет се очаква становище. Главният прокурор коментира още, че схемите за купуване и продаване на гласове са без съществена промяна.

"Облагите се предлагат както под формата заплащане в пари, така и облагите се предлагат под формата на, ако мога така да се изразя, пакет с продукти. Това, което сега наблюдаваме, е като че ли намаляват случаите, в които се подхожда пряко към избирателя за купуването на неговия глас. Напротив - работи се с посредници, на които, случаят по Черноморието показа това, разполагат с доста голям паричен ресурс", каза главният прокурор.

В Несебър имаше нарушения и опити за купуване на гласове в деня за размисъл. Задържан беше още един кандидат за общински съветник. Според информация на БНТ той е част от организирана престъпна група за купуване на гласове, която специализираната прокуратура разследва.

Денят там започна с два рекорда. Твърди се, че има сигнали отново за купуване на гласове на територията на общината, в селата около общинския център. Има рекорд на предлаганите суми за глас - 200 лева за листа на общински съветници и 200 лева за кандидат кмет.

Другият рекорд е избирателната активност - 2 часа и половина след началото на изборния ден, над 15 процента от избирателите в общината вече бяха упражнили правото си на глас.

В с. Оризаре подгласничка от листата, която се води от арестуван кандидат за общински съветник по обвинения за купуване на гласове, в продължение на повече от час и половина стоя пред входа на училището, в което се поставени и двете избирателни секции и разговаря с избиратели.

В ОИК Пловдив постъпиха три жалби от различни политически сили, като нито една от тях не е основателна, защото направихме бързи проверки, каза председателят на ОИК Пловдив Дарина Тодорова. Касае се за белязани с мастило бюлетини от членове на СИК в две пловдивски училища - СОУ "Димитър Матевски" и ОУ "Петър Берон", както и сигнал за това, че се дават по две бюлетини, а не по три, както е правилото за гласуване в Пловдив.

По-рано един от кандидата за районен кмет качи видео, на което се вижда как една от жените в секция има черти от химикал на палеца. Това се случва в 28-а секция в ОУ "Драган Манчов", подобен сигнал имало и за 29 секция в същото училище. Той е поискал и другите членове на секционната избирателна комисия да покажат ръцете си, след което се е обадил на 112 и е подал сигнал до ОИК.

Снимки от изборния ден вижте тук.