Прокуратурата в Царево ще проверява сигнал за контролиран вот. Тя ще бъде уведомена за случая от Общинската избирателна комисия /ОИК/. Това е решението на комисията от днес, публикувано на официалната й интернет страница. Сигналът за контролиран вот е подаден до ОИК-Царево от една политическа сила, която участва в изборите днес със свои кандидати.

Оплакванията на партията са били описани в четири точки. По две от тях нарушения не са открити. Сигналът е съдържал и случай на "заснет вот" в една от секционните избирателни комисии. Председателят й обаче своевременно е уведомил ОИК-Царево и бюлетината е обявена за недействителна.

В двете несебърски села Оризаре и Гюловца, които са с най-голяма концентрация на ромско население, изборите преминават  при много висока активност и има опашки пред СИК. 

БНТ предаде, че екип на телевизията се е натъкнал на кандидат за общински съветник, който е престоял дълго време пред една от избирателните секции в Оризаре. В селото подгласничка от листата, която се води от арестуван кандидат за общински съветник по обвинения за купуване на гласове, в продължение на повече от час и половина стоя пред входа на училището, в което се поставени и двете избирателни секции и разговаря с избиратели.

От ОИК коментираха, че подобно неправомерно дълга задържане на кандидат пред избирателните помещения е абсолютно недопустимо. Напомниха, че агитацията в изборния ден е абсолютно забранена и инструктираха СИК да не допуска подобни действия.

В община Несебър има подобни сигнали и за избирателна секция в още едно съседно село.

Преди седмица в Оризаре при провелата се специализирана полицейска операция бяха задържани мъже от ромски произход, със списъци с имена на гласоподаватели. В ромската махала отричат да са раздавали пари, за да гласуват, но знаят какви думи се предлагат: "Такива 100-200 лв не ни вълнуват. Така се чува и вие много добре знаете, всеки го знае, че дават толкова."

Общинската избирателна комисия в Айтос съобщи, че е отстранила член на секционна избирателна комисия заради несъвместимост на заеманата длъжност, според Изборния кодекс. Решението е последвало след проверка на сигнал, подаден от една от политическите сили.

В сигнала е съобщено, че член на секционна избирателна комисия е съпруга на кандидат за общински съветник. Справка от служба ГРАО е доказала тази връзка. На мястото на отстранената съпруга е назначен друг представител от квотата на същата политическа сила, от която е била освободената.

В секции в бургаския квартал "Възраждане", председатели на комисии са питали избирателите дали искат да гласуват и за общински съветници и да им дават ли бюлетина, алармират слушатели на БНР Бургас. Няколко от сигналите са за училище "Княз Борис Първи". Подобен въпрос е бил отправен в 13-та секция в комисията днес.

В община Бургас 19,19 процента от гласоподавателите са упражнили правото си на вот към 12 часа, съобщиха от Общинската избирателна комисия в морския град. Това означава, че до урните са отишли 34 733 души.

Активността на избирателите в област Бургас за всички 13 общини е средно 24,69 процента. Данните са събрани от ЦИК и са към 12,30 часа. Броят на гласувалите е 87 281 души. Имащите право на вот са общо 353 466 за цялата област.

Към 12,30 часа най-малък е броят на гласувалите в община Бургас - 34 733 души или 19,19 процента. Най-активни са жителите на община Малко Търново. Там активността е 43,72 процента. Следва община Царево с 38,38 процента гласували и община Несебър с активност от 37,90 процента.

10 са кандидатите за кмет на община Бургас. Броят на кандидатите за общински съветници е почти същия като на предходните местни избори през 2015 г.- регистрирани са 25 кандидат общински листи, с общо 492 души. Шестима са кандидатите, които атакуват кметския стол в община Созопол. По четирима са в Приморско, Царево и Сунгурларе.

Вижте снимки от изборния ден.