България е стабилно и може би най-сигурното място на Балканите. Отговорностите и изискванията на хората към МВР са големи, каза вътрешният министър Валентин Радев на честванията по повод 139-годишнината от създаването на МВР.

Тържествената церемония в София започна в 10.00 часа с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин и демонстрация на най-новата техника, с която министерството разполага.

Вижте снимки от тържествената церемония пред Паметника на незнайния войн >>

Понякога полицаите са обругавани несправедливо, а голяма част от работата на МВР оставала скрита. Такива например били шестте месеца на председателството, когато не бил допуснат нито един инцидент, отчете Радев. И припомни, че преди година на празника били разделени със синдикатите, когато имаше големи протести. Но ги призова да останат чувствителни към проблемите.

Снимки: Иван Григоров

МВР празнува 139 години от създаването си

Снимки: Иван Григоров

Радев спомена отново, че се работи в посока нов закон за МВР.

Предишните празници на полицията бяха отбелязвани с официално и алтернативно честване, защото бяха съпроводени с протести на синдикатите. Такива имаше и през 2016 г. и през 2017 г. Година по-рано - през 2015 г. МВР посреща днес професионалния си празник под високо напрежение. Протестиращите искаха по-високи заплати, изцяло нов закон и обвързване на основното им възнаграждение със социално измерим показател. В началото на тази година обаче премиерът Бойко Борисов се срещна с ръководството на МВР и представители на полицейските синдикати, за да им обещае 100 млн. лв. След това протестите спряха.

"Днес, година след полицейските протести, празнуваме заедно със синдикатите. Намерихме конструктивни тон", каза по-рано Радев в интервю по БНР.

 

Той посочи, че промените в Закона за МВР трябва да бъдат готови към края на годината и да бъдат внесени в парламента в началото на следващата сесия.

"Промени вече се случват, но постепенно, и реформите ще бъдат еволюционни, а не революционни", каза той в интервю за БНР и уточни, че ще има структурна реформа, а е възможно и обединение на дирекции.

"В зависимост от тези промени - колко са големи, може би, така си мисля, ще се стигне и до нов Закон", каза Радев.

Седемте синдиката в системата изразяват мнението на над 1/3 от служителите в системата и политическото ръководство ще се вслуша в техните искания, "ако са социални, а не управленски", смята вътрешният министър и допълни: "Управленските нека оставим на правителството, на политическото ръководство и на професионалното ръководство".

Радев отказа да коментира критиките на БСП във вота на недоверие, защото в тях не е имало анализи. Той отрече да е му е оказван натиск от коалиционните партньори в управлението.

"Аз не съм усещал такъв натиск. Не съм усещал някой да ни спре по посоката, в която сме решили да управляваме министерството. Надявам се, няма и в бъдеще. Аз съм в много добри отношения с вицепремиера Каракачанов, с премиера и с моите колеги. Не виждам тук някакъв проблем", каза МВР шефът.

Запитан колко стабилно изглежда правителството, Радев коментира че в сектор "сигурност" усеща стабилност.

На въпрос дали той е "удобен бушон", министърът отговори: "Не търся сигурност за поста си. Не съм го правил и като професионалист в българската армия. Никога не съм се интересувал от такива въпроси или пенсии. Гледам да си свърша работата. И на моите колеги от политическото ръководство, и от професионалното ръководство, и полицаи казвам едно - най-добрата защита е вашата добра работа и истината".

По повод оставката на директора на ОД на МВР в Ботевград заради случая "Пелов", министърът коментира, че той не е бил единственият, но е един от основните отговорни за състоянието на дирекцията.

"И комисар Григоров, и неговият заместник са много добри служители. Те просто не се справиха на тези постове. Ако погледнете кариерите им назад, аз съм много впечатлен и от едната, и от другата, но в момента на тези постове те просто не са успели да дадат най-доброто от себе си", допълни Радев.

Отделните случаи взривяват общественото мнение за кратко, но като цяло системата е по-стабилна, смята министърът. Той изтъкна, че прокуратурата е господар на следствието и голяма част от работата на МВР остава необяснена по обективни причини.

"Цялата система за сигурност работи така, че тези, които са престъпили закона, да получат своето наказание. Може да не стане веднага, но в крайна сметка по-важното е, както стана с "Килърите" и "Наглите", да получат осъдителни присъди. Там имаше доживотни присъди. Това не се е случвало с периоди назад в държавата. Това е важното - тази превенция, тази сила закона да възпре всички останали", каза още Радев.