Оставки и наказания след случая с убития беглец от затвора Владимир Пелов ще има, но министър Валентин Радев няма да намерение да подава своето заявление за оттегляне. Това стана ясно от думите му в студиото на Би Ти Ви.

Министърът посочи, че чака анализ на професионалното ръководство за пропуските и проблемите и ще реши за степента на наказанията.

Радев каза още, че гледа от мотивите на опозицията за искането на оставки и ги използва, за да се поправи. Самият той е категоричен, че не вижда нещо, с което не се справя.

Вътрешният министър не влезе в подробности по случая с Пелов и проблемите с полицията в Ботевград, за да не дава сведения за работата на МВР докато навън има още един беглец. Но проблеми в града има, защото хората са се страхували да уведомят властите за Пелов.

"Заплати увеличихме, дрехи, бензин,  питах ги какво те дават в областната дирекция и от какво имат нужда. Те изброиха няколко неща, които веднага ще направя", каза Радев.

Набелязани са 4 мерки за Ботевград, а случаят "Пелов" е бил капката, преляла чашата и посочила, че в града има недостатъчна сигурност и недостатъчно доверие към полицията.

Радев отказа да посочи дали убитият Марио Панчев е бил агент на МВР. Твърдението заяви  Румен Петков от преди дни и министърът заяви, че не бива да се казва дали човек е бил или не, дори и да е мъртъв.

По повод вота на недоверие за сектор "Сигурност" той заяви, че това е работата на опозицията, а ако са прави за вота - той ще мине. "Считам, че избраната посока е вярна. За една година не мога да оправя всичко", каза той и даде примери с добрата работа по границата и намалелите отвличания.

Проблем създават телефонните измамници, каза още Радев - местят се, трудно ги разкриваме, изобретателни са. Министърът изрази изумление, че жертвите се лъжат и не се свързват с близките си при подобни измами. Според него явно доверието към полицията се е увеличило, щом хората дават пари по схемата на измамниците, че помагат в полицейско разследване.

Опасното съхраняване на боеприпаси в завода в Миджур е било по сигнал на МВР към прокуратурата. Службата по контрол на общоопасните средства (КОС) е сезирала прокуратурата и е дадено предписание какво да се направи още.