Една част от депутатите от БСП, които мислят по-различно от лидера си Корнелия Нинова, може би ще дадат гласовете си в подкрепа на искането на премиера Бойко Борисов и ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание. Това мнение изрази пред Нова телевизия депутатът от НФСБ Валентин Касабов.

Той визира вътрешната опозиция в левицата, каквито представители има и сред депутатите в парламента. В момента в БСП тече предизборна битка за лидер на партията, като двама от народните представители - Валери Жаблянов и Красимир Янков, също участват в надпреварата.

Касабав е категоричен, че търсенето на подкрепата за свикването на Велико народно събрание е работа на ГЕРБ, които трябва да съберат 161 подписа на депутати.

Депутатът коментира и предложенията на НФСБ за промените в Конституцията.

"Ние сме против мажоритарния елемент. Той ощетява малките партии, представителството им се намаля и това не е добре", каза Касабов.

От НФСБ подкрепят намаляването на броя на депутатите, но не и на 120, което било прекалено малко.

"Започваме разговорите, ще предлагаме, ще говорим, ще отхвърляме, процедурата е 2 месеца", каза още Касабов.

Първите преговори за промените на ГЕРБ ще бъдат именно с "Обединените патриоти".

Едно от предложенията е на ВМРО и то предвижда увеличаване на правомощията на президента, като му се даде законодателна инициатива. От НФСБ обаче не са съгласни с това.

"За нас е неприемливо увеличаване на правомощията на президента. Представете си в тази обстановка президентът, който и да е той, с големи правомощия и с манталитета на Радев, какво ще се случи? Гражданска война, ще се лее кръв! Много е опасно", каза Касабов.

Относно протестите Касабов каза, че не може "100-200-300 човека да ограничават правата на останалите граждани".

"Не могат да насилват малки деца с майките им и да обясняват, че това са техните права. Утре ще започнат да разстрелват, това ли са им правата?", попита Касабов.