"Демократична България" обвини "Възраждане", че изпълнява поръчка на ГЕРБ, за да блокира съдебната реформа.

До това заключение стигна депутатът Атанас Славов, провокиран от декларация на Костадин Костадинов, в която той нарече формацията на ДСБ и "Да, България" "малка софийска коалицийка".

Костадинов изрази възмущението си от декларацията на ДБ, прочетена вчера от Мартин Димитров, с която той обвини всички групи в НС, без неговата и ПП, че са спънали влизането ни в еврозоната с отказ да приемат промените в Кодекса по застраховане. Костадинов обяви за недопустимо да се говори срещу референдума на партията му за запазване на лева и изведе аргумента: "Демокрацията е заплашена, винаги когато някой си позволи да говори от името на целия народ, а не само като представител на части от народа".

"Според логиката на домораслите антидемократи от малката софийска коалицийка, референдумът бил път към диктатурата. Този език използват в националния ефир и много журналисти. Нито един диктатор не е дошъл с референдум, но има диктатори, дошли на власт с избори, Хитлер е най-големият пример в това отношение", заяви Костадинов. "Не е редно в момента, в който хиляди българи с подписа си заявяват своята воля, че искат да бъдат питани, някой, било то министър, депутат, да си позволява нагло и безпардонно да говори, че никой няма право да пита българите, защото те са простолюдие, прости хора, функционално неграмотни - според тези демократи, защото могат да свършат някоя глупост", протестира Костадинов.

От темата за еврозоната той се прехвърли към съдебната реформа и обвини ДБ и ПП в лицемерие и предателство към собствените им избиратели, тъй като вчера, когато залата е трябвало да гласува съкращаване на срока за приемане на второ четене на промените за механизма за контрол над главния прокурор, отсъствали 16 техни депутати - 13 от ПП и 3 от ДБ.

Заради обидната реплика към ДБ "самозабравила се сган" думата поиска депутатът Атанас Славов. Той протестира срещу езика на Костадинов.

"Език - арогантен, агресивен, беше употребена думата "сган" за пореден път. Моля да наложите санкция на г-н Костадинов", обърна се той към председателстващия Йордан Цонев. "Цялата тази пушилка не може да прикрие, че "Възраждане" изпълнява поръчка на ГЕРБ да блокира съдебната реформа", заключи Славов и провокира силни реакции от място в редиците на уличените формации. Той обясни още, че отсъстващите депутати от ДБ са били болни.

Зам.-председателят на НС Йордан Цонев обаче направи забележка на самия Атанас Славов - заради това, че е нарушил парламентарния правилник, като е коментирал декларация на друга група, което е забранено.

"Недопустимо е, г-н Славов, блестящ юрист като Вас да се опитва да нарушава правилата", каза му Цонев. "В правилата не правим процедури след декларации", напомни той и обясни, че не го е прекъснал насред процедурата само от уважение към него.

Между изявите от трибуната на Костадинов и Славов от ПП защитиха честта на бъдещия си коалиционен партньор за изборите - ДБ. Никола Минчев нарече "Възраждане" "малка руска коалицийка" и получи аплодисментите на двете парламентарни групи.

"Групата на "Възраждане" е приела ролята на ударна група срещу ДБ и ПП", каза академик Николай Денков от ПП по време на дебатите по Кодекса на труда. Той се оплака от трибуната, че по цял ден слуша обидите на депутатите от партията на Костадинов.

"Простащината, която извира от тях във всеки един момент", обобщи той и дори настоя да бъде наказан за езика, който е употребил. Според бившия просветен министър заради тяхното поведение парламентът бил на сегашното си ниво.

Повод за реакцията на Денков стана отправянето на неприлични жестове и обиди от място на Цончо Ганев от "Възраждане".

Искрен Митев от ПП настоя да бъде наказан, но нарече Ганев "простак". Последва светкавична реакция от страна на Цонев, който санкционира с "порицание" Митев. През това време обидите и репликите продължиха, и Ганев също беше наказан. Цонев обаче не санкционира Николай Денков, въпреки че той самият настоя.